Algemene Onderwijsbond

Algemene Onderwijsbond / 0900 463 62 62 / info@aob.nl / www.aob.nl

het Onderwijsblad

nr 20 17 november 2007

Utrecht, 15 november 2007

Nieuws

OMO-docenten zelf verantwoordelijk voor bekwaamheid
Een groep docenten van Ons Middelbaar Onderwijs in Noord-Brabant heeft een beroepsvereniging opgericht. De vereniging wil een speler worden in de landelijke discussies over de onderwijskwaliteit.

Score op wiskundetoets stijgt, toch verbetert niveau niet
De wiskundetoetsscores in het voortgezet onderwijs zijn gestegen. Ook hebben scholieren gemiddeld meer 'tekstbegrip' en 'algemene vaardigheden basisvorming' dan in 1993 en 1989. Toch hangen de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen niet de vlag uit.

Ouders ongerust over lesuitval
Meer carrièreperspectief voor leraren. Daar dringen ouders van schoolgaande kinderen op aan. Uit de Onderwijsmeter 2007- een jaarlijks onderzoek van het ministerie van Onderwijs naar de opinies van Nederlanders - blijkt dat de waardering voor het leraarschap in alle sectoren achteruitgaat. Vooral ouders van kinderen in het voortgezet onderwijs maken zich zorgen over het lerarentekort en de kwaliteit van leraren. Meer carrièremogelijkheden scheppen is volgens hen de oplossing.

AOb opent stakingskas voor acties in voortgezet onderwijs
Nog dit jaar moet een stevige salarisverhoging worden doorgevoerd in het voortgezet onderwijs. Dat zal de Algemene Onderwijsbond in een ultimatum aan de werkgevers eisen. "Het geld voor de salarisverhoging hebben de scholen al, dus die verhoging moet en kan snel worden gerealiseerd. Besprekingen over de rest van het pakket arbeidsvoorwaarden, zoals de werkdruk, kan daarna plaatsvinden. De werkgevers hebben op een onbegrijpelijke wijze die twee zaken aan elkaar geknoopt", aldus AOb-bestuurder Ton Rolvink in een reactie op de afgebroken cao-onderhandelingen in het voortgezet onderwijs.

Achtergrond

De eerste onderwijsconsumentenorganisatie
Amsterdam heeft niet alleen vijf zeer zwakke scholen, maar ook nog eens 25 scholen die volgens de inspectie risicovol zijn. Dat ontdekte de OCO, de eerste onderwijsconsumentenorganisatie in Nederland. Wie vertelt de ouders over de school van hun kind? Is dat de taak van de inspectie, de school of moet het OCO het maar doen?

De toekomst is aan eigen lesmateriaal
Leraren en leerlingen in het voortgezet onderwijs maken weinig gebruik van digitaal lesmateriaal. De cd's en cd-roms van educatieve uitgevers bieden vaak onvoldoende mogelijkheden. "Als school moet je lef tonen: maak een plan en stel eisen aan een uitgever", vindt onderwijsadviseur Paul Vermeulen.

Stapelen is weer populair
Het percentage vmbo'ers dat overstapt naar de havo, ligt weer op het oude niveau. Vervelend is alleen dat een kwart van de leerlingen het niet haalt.

Basisschool leert omgaan met mondige ouders
Basisschool de Tovercirkel in Heerlen had veel last van behoorlijk mondige ouders. "Leerkrachten die naar eer en geweten hun werk probeerden te doen, konden soms niet meer normaal functioneren." Bureau ZEST uit de particuliere markt bracht hulp.

Hoofdkantoor AOb
Jaarbeursplein 22
Postbus 2875
3500 GW Utrecht

Het volgende nummer verschijnt 1 december