KNHS


Vierspanrijder Chardon in topvorm in Stuttgart
17 november 2007
IJsbrand Chardon

STUTTGART (KNHS) Ijsbrand Chardon heeft in het Duitse Stuttgart de FEI Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen gewonnen. De in topvorm verkerende Chardon gaat nu met de Australiër Boyd Exell ex-aequo aan de leiding in het tussenklassement en is verzekerd van een startbewijs voor de finale in Leipzig in januari 2008.

Het was een zeer spannende wedstrijd in de Schleyer Halle, waar het publiek op de banken ging voor de strijd tussen Exell en Chardon. Beide vierspanrijders reden glanzende ritten, maar Chardon bleek net iets sneller en sleepte de eerste prijs in de wacht. Naast een flinke klap wereldbekerpunten kon hij, zijn overwinning in de warming up wedstrijd meegeteld, 8.500 euro mee naar huis nemen.

Het was voor het eerst in de geschiedenis van de FEI Wereldbeker vierspannen dat Ijsbrand Chardon in Stuttgart aan de start kwam. Achttien jaar geleden reisde de drievoudig wereldkampioen naar de oude expo hal in Stuttgart voor een show en twaalf jaar geleden nam hij deel aan een van de eerste indoor marathons in de Schleyer Halle. Toen kon Chardon na een halve minuut al weer naar huis wegens het rijden van een fout parcours, vandaag werd hij glorieus winnaar.

In tegenstelling tot de Wereldbekerwedstrijd in Hannover drie weken geleden kwam de vorm er bij Chardon vandaag wel uit in Stuttgart: De vorm is er deze keer absoluut uitgekomen, maar dat neemt niet weg dat het span nog meer kan groeien. Het niveau is enorm hoog, je kunt je geen enkele fout permitteren. Ik kan niets laten liggen en zal de komende wedstrijd in Mechelen en in de finale in Leipzig flink aan de bak moeten.
Ondanks het feit dat Exell reed alsof hij niets te verliezen had en een uigekiende foutloze rit neerzette, kon Chardon zonder druk aan de laatste omloop beginnen: Ik had een super gevoel en was goed voorbereid. Boyd verraste me niet met zijn scherpe rit, ik wist dat ik dat kon verwachten. Ik heb bewust op een aantal plaatsen in het parcours, dat overigens heel erg mooi was voor zowel de deelnemers als voor het publiek, iets ruimer gereden om het risico van een fout uit te sluiten. En dat is gelukt!

De Duitse wild card rijder Michael Brauchle zette een bijzondere prestatie neer. Het 17-jarige aanstormend talent eindigde op de knappe vierde plaats, net achter zijn landgenoot Christoph Sandmann, die eveneens met een wild card startte.

De volgende wedstrijd waar Chardon aan de start komt is in Mechelen op 29 en 30 december. De beste vijf vierspanrijders van de stand na Mechelen, waartoe zowel Chardon als Exell inmiddels behoren, mogen deelnemen aan de finale in het Duitse Leipzig van 18 tot en met 20 januari 2008.

Uitslag CAI-W Stuttgart:

1. Ijsbrand Chardon (Ned) 256.87

2. Boyd Exell (Aus) 260.07

3. Christoph Sandmann (Ger) 282.85

4. Michael Brauchle (Ger) 152.93

5. Jozsef Dobrovitz (Hun) 153.17

6. Zoltan Lázár (Hun) 154.15

7. Werner Ulrich (Sui) 161.13

Stand na 2 van 6 wedstrijden:

1. Ijsbrand Chardon (Ned) 17

1. Boyd Exell (Aus) 17
3. Zoltan Lazar (Hun) 8
4. Jozsef Dobrovitz (Hun) 7
5. Daniël Würgler (Sui) 3
6. Werner Ulrich (Sui) 2

De volgende Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen wordt op 1 en 2 december verreden in het Zweedse Stockholm. Voor Nederland komt Koos de Ronde er aan de start.

Informatie over de Nederlandse deelnemers vindt u op onze website www.knhs.nl/mediaguide.
Meer informatie over de Wereldbeker vierspannen vindt u op: www.worldcupdriving.com