Ingezonden persbericht
| | |
Nieuwspoort huldigt Max van der Stoel
met eerste Prijs van het Vrije Woord
Dr M. (Max) van der Stoel ontving vandaag de eerste Prijs van het Vrije Woord. Van der Stoel, oud-minister van Buitenlandse Zaken, heeft een grote internationale staat van dienst op het gebied van de mensenrechten. Het Haagse perscentrum Nieuwspoort stelde de Prijs van het Vrije Woord onlangs in. Nieuwspoort viert vandaag haar 45-ste verjaardag.
De laureaat Van der Stoel mag bepalen wie als The Hague Peace Philosopher het nieuwe Spinoza Fellowship zal bekleden. Deze The Hague Peace Philosopher zal gedurende drie maanden vanuit Den Haag zijn of haar licht te laten schijnen over een vraagstuk met betrekking tot vrede, recht en veiligheid. Het kan hierbij om een wetenschapper gaan maar bij voorbeeld ook om een journalist, schrijver of kunstenaar.
De gemeente Den Haag werkt voor dit Spinoza fellowship nauw samen met The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS), Radio Nederland Wereldomroep en de Universiteit Leiden, Campus Den Haag. Zij kunnen naar verwachting binnenkort de keuze van Van der Stoel voor The Hague Peace Philosopher bekendmaken.
Prijs van het Vrije Woord
Na de laudatio door oud-minister van Buitenlandse Zaken J.J. (Jozias) van Aartsen, zongen Hans Steijger en Meike van de Linde van Haagse Kringen het 'Lied van het vrije woord', dat zij speciaal voor dit jubileum schreven. De Haagse burgemeester W.J. (Wim) Deetman reikte Van der Stoel de Prijs van het Vrije Woord uit. Na het dankwoord van de laureaat ging cabaretier Freek de Jonge ten slotte eveneens in op het vrije woord.
De prijs is een kunstzinnige verbeelding van het vrije woord, ontworpen en gemaakt door de Haagse kunstenares Liesbeth Busman. Nieuwspoort zal de exclusieve onderscheiding in samenwerking met de gemeente Den Haag elk lustrumjaar uitreiken. Een comité, waarin ook alle voormalige premiers zitten, beveelt de prijs aan (zie bijlage).
Met de Prijs van het Vrije Woord sluit Nieuwspoort aan op de identiteit van Den Haag als democratisch regeringscentrum èn als internationale stad van vrede, recht en veiligheid. Vrijheid van meningsuiting behoort tot de voornaamste (inter)nationale rechten. De filosoof Baruch de Spinoza (1632-1677), die de laatste jaren van zijn leven woonde en werkte in Den Haag, geldt algemeen als baanbrekend denker over vrijheid van meningsuiting.
Deze vrijheid is nauw verbonden met het jubilerende perscentrum. Op het snijvlak van pers, politiek en maatschappij vormt Nieuwspoort een unieke ontmoetingsplek voor het vrije woord. Het internationaal perscentrum wil met deze onderscheiding de aandacht vestigen op het belang van het vrije woord.
The Hague Peace Philosopher
Het NIAS te Wassenaar, Radio Nederland Wereldomroep, de Haagse Campus van de Universiteit Leiden en de gemeente Den Haag maken als participanten deel uit van een commissie die het project The Hague Peace Philosopher zal begeleiden.
In deze commissie zitten verder de (waarnemend) voorzitter van Nieuwspoort, de voorzitter van Buitenlandse Persvereniging (BPV) en de voorzitter van de Haagse Academische Coalitie (HAC). De directeur van het Nederlands Danstheater (NDT) zit vanuit de cultuursector van de residentie in deze commissie.
Ingezonden persbericht