Nieuwe uitdagingen staan centraal bij studierichting Future Planet Studies
Interdisciplinaire UvA-bachelor met internationaal karakter
Met ingang van het academisch jaar 2008-2009 begint de Universiteit van Amsterdam (UvA) met de nieuwe interdisciplinaire studierichting Future Planet Studies. Hierin staat de toekomst, in het bijzonder de relatie tussen mens en aarde, centraal. Aan de orde komen onderwerpen als klimaatverandering, watermanagement, voedselvoorziening, duurzaamheid, globalisering en kwaliteit van leven. Om oplossingen te vinden voor de complexe vraagstukken die hierbij horen, is het nodig om verschillende soorten kennis en expertise bij elkaar te brengen. Bij Future Planet Studies leren de studenten om kennis op het snijvlak van mens, aarde, natuur, management en economie te combineren en te integreren. Omdat het draait om zaken die van mondiaal belang zijn en dus het nationale niveau overstijgen, heeft de bachelor een internationaal karakter.
Traditioneel reageren wij als mens op de veranderingen die op ons afkomen. Dit heeft tot gevolg dat we onze activiteiten richten op behoud, ofwel het tegengaan van de verandering. De maatschappij doet echter een steeds klemmender beroep op de wetenschap om de wereld proactief in plaats van reactief te benaderen. Willen we goed voorbereid zijn op de toekomst, dan moeten we de mogelijkheden van de wetenschap inzetten om tot maatschappelijke oplossingen te komen. Dat geldt voor kwesties variërend van klimaat tot energie, van gezondheid tot veiligheid en van economische groei tot geloof. Door zaken niet alleen vanuit de natuurwetenschappelijke invalshoek, maar juist ook vanuit de maatschappelijke en beleidsmatige kant te bekijken, leidt de bachelor Future Planet Studies studenten op om de kloof tussen wetenschap en maatschappij te helpen overbruggen.
De bachelor Future Planet Studies duurt drie jaar en bestaat uit vijf leerlijnen: Systeem aarde; Ecologie; Planning, economie Informatie, analyse en Communicatie & visieontwikkeling. In het eerste jaar worden onderwerpen behandeld als globalisering en de grenzen van grenzeloosheid. De studenten bestuderen bijvoorbeeld Europa vanuit verschillende perspectieven, als ecosysteem maar ook als economisch systeem. Tijdens een excursie naar het buitenland onderzoeken zij vervolgens hoe zo'n systeem in de praktijk werkt. Ook wordt het thema Kwaliteit van leven behandeld in het eerste jaar. Daarbij staan vragen centraal als 'wat bepaalt de kwaliteit van leven?' en 'hoe brengen we schaarste en een dreigende overvloed met elkaar in balans?'. Watermanagement & drinkwatervoorziening en Voedsel en natuurlijke hulpbronnen zijn de belangrijke thema's in het tweede jaar. Het laatste jaar is een specialisatiejaar dat de studenten voorbereidt op een master.
Bij Future Planet Studies draait het om zaken die van mondiaal belang zijn en dus het nationale niveau overstijgen. Een uitwisselingsprogramma in het specialisatiejaar biedt de studenten de mogelijkheid relevante vakken te volgen bij een andere Europese universiteit. De studenten sluiten de bachelor af door zelfstandig een onderzoek uit te voeren, bijvoorbeeld in de vorm van een stage. Zij werken dit uit in een eindwerkstuk: de bachelorthesis.
Na succesvolle afronding van alle onderdelen van de bachelor ontvangen de studenten het bachelordiploma en de titel Bachelor of Science (BSc). Future Planet Studies geeft toegang tot een breed scala aan één- en tweejarige masters, bijvoorbeeld Earth & environmental Sciences, International Relations of Omgevingsrecht. De studierichting is ondergebracht binnen de opleiding Bèta-gamma.
Aankomende studenten kunnen kennismaken met Future Planet Studies tijdens de UvA Open Dag op zaterdag 17 november.
Verwijzingen
Meer informatie over Future Planet Studies
Meer informatie over de UvA Open Dag
Universiteit van Amsterdam