Oud Arlesteyn overhandigt onderzoeksrapport aan Raad voor Accreditatie
MONTFOORT, 20071123 -- Vrijdag 16 november jongsleden heeft Oud Arlesteyn een exemplaar van het rapport met de resultaten van het vierde Benchmarkonderzoek onder certificerende instellingen overhandigd aan de Raad voor Accreditatie (RvA).
Door Oud Arlesteyn is beoordeeld in hoeverre de diverse aanbieders zich conformeren aan de richtlijnen voor tijdsbesteding, de (directe) kosten voor een certificatieperiode van drie jaar en hoe men omgaat met de welbekende kleine lettertjes en bijkomende kosten. Ook is geïnventariseerd welke aanvullende diensten op het gebied van training en begeleiding er door diverse certificerende instellingen worden aangeboden.
Namens de RvA nam de heer Jan van der Poel, directeur, het rapport in ontvangst. "De raad is blij dit rapport te mogen ontvangen", aldus Jan van der Poel, "De RvA is belast met het toezicht op de onpartijdigheid, competentie en het managementsysteem van de door de RvA geaccrediteerde certificerende instellingen. Dit doen wij voornamelijk door het uitvoeren van audits maar ook andere informatiebronnen zijn voor ons zeer belangrijk voor de risico-inschatting. Wij zijn daarom blij met dit soort initiatieven die bijdragen aan een betere transparantie. Het rapport kan door de RvA dan ook gebruikt worden om een completer beeld van onze klanten te verkrijgen en is daarom een welkome aanvulling voor onze databank."
Het rapport van Oud Arlesteyn geeft op een onafhankelijke en objectieve wijze een goed beeld van de huidige situatie bij een groot aantal certificerende instellingen. Hierbij valt op dat een aantal certificerende instellingen bepaalde vormen in-company trainingen en zelfs advies aanbied. Dit is niet toegestaan volgens de accreditatienormen omdat dit soort activiteiten de onafhankelijke positie van certificerende instellingen niet ten goede komen.
Ook uit dit vierde rapport van Oud Arlesteyn blijkt een enorme diversiteit. Deze diversiteit blijkt uit zaken als responstermijn, vorm en duidelijkheid van de offerte en, niet onbelangrijk, in het hanteren van de richtlijnen voor tijdsbesteding. Voor een initiële certificatieperiode van drie jaar voor gecombineerde toetsing tegen ISO 9001 en VCA* komt één partij tot een tijdsbesteding van 4 ? mandagen terwijl drie andere partijen maar liefst 8 mandagen aanbieden.
Namens Oud Arlesteyn licht directeur Rob van der Poel het initiatief toe: "Bedrijven en organisaties beoordelen steeds gestructureerder hun leveranciers. Het beoordelen van een leverancier als een certificerende instelling is echter nog geen gemeengoed. Toch loont dit ook , niet alleen om de prijsverschillen maar ook de verschillen in aanpak , de kleine lettertjes en de benadering helder te krijgen die immers moet passen bij de (her) certificatie."
Door het overhandigen van het rapport aan de RvA hoopt Oud Arlesteyn bij te dragen aan betere transparantie van zowel de tijdsbesteding, kosten, contractvoorwaarden en toegestane vormen van dienstverlening.