Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T academisch ziekenhuis Maastricht

Presentatie benchmarkinstrument CVA-ketenzorg 16 november te Maastricht: Eerste symposium over Stroke Service: kan het beter?

MAASTRICHT, 15 november 2007 - Jaarlijks krijgen 40.000 mensen in Nederland een beroerte, evenveel als er een hartinfarct krijgen. De gevolgen van een beroerte op de kwaliteit van leven van de patiënt en diens omgeving zijn vaak echter vele malen ingrijpender en langduriger. Vandaar dat er de laatste jaren rond vrijwel elk ziekenhuis en in elke regio deze geïntegreerde zorgvormen ontstaan. Steevast komt de vraag naar voren op welke wijze deze ketenzorg, deze Stroke Service, het meest optimaal vorm kan krijgen. Voor het eerste vindt daar nu een landelijk congres over plaats waar bovendien de eerste resultaten worden gepresenteerd van het recent ontwikkelde benchmark-instrument voor de CVA-ketenzorg.

Om de effectiviteit en de kwaliteit van zorg van de Stroke Service te kunnen meten en vergelijken heeft het Kennisnetwerk voor deze benchmark een aantal indicatoren ontwikkeld voor alle schakels in de CVA-zorgketen: type patiënt, het aantal met Trombolyse behandelde patiënten, de ernst van de beroerte en de uitkomst van de aanpak na drie maanden.

Eerste Hersen Hulp
"In tegenstelling van wat nog vaak wordt gedacht, is een beroerte of een CVA te behandelen", stelt prof.dr. Martien Limburg, hoofd Neurologie van het azM en één van de mensen achter het congres en het Kennisnetwerk CVA. "Dat kan namelijk met Trombolyse. Daarvoor gelden echter twee voorwaarden. Mensen moeten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis komen, het liefst binnen één uur na het accident ('Time is Brain') en de zorg in de ziekenhuizen zelf moet gestroomlijnd en vlekkeloos verlopen. Vandaar dat de neurologen pleiten voor een eigen Eerste Hersen Hulp, analoog aan de Eerste Hart Hulp zoals die al op meerdere plaatsen bestaat."

Naast recente ontwikkelingen in de zorg voor CVA-patiënten binnen de diverse zorgketens in Nederland, zullen ook de eerste resultaten van het onderzoek naar de effecten van een 'process redesign' van de keten Maastricht-Heuvelland worden gepresenteerd. De organisatie van het congres is in handen van het Kennisnetwerk CVA Nederland (gevestigd in Maastricht) en de CVA-zorgketen Maastricht-Heuvelland, die, net als elders, wordt gevormd door huisartsen, ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra en de thuiszorg.

CBO-richtlijn
Professor Limburg is eveneens voorzitter van het team deskundigen dat voor het kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg (CBO) bezig is een landelijke richtlijn Beroerte op te stellen. Voor een groot deel zal de indicatoren-set die daarbij wordt gehanteerd overeenstemmen met de set indicatoren die worden gehanteerd voor het benchmark-instrument. Begin 2008 moet de CBO-richtlijn Beroerte klaar en operationeel zijn.

Programma en meer informatie symposium Stroke Service: kan het beter?: http://www.topevent.nl/nascholingen.html?id=54


---