Senternovem


16-11-2007 | Energiebesparing vaak goed voor de gezondheid

Veel energiebesparende maatregelen zijn niet alleen gunstig voor het milieu en de energierekening, ook de gezondheid van werknemers vaart er wel bij. Via deze weg kunnen werkgevers miljarden euro's per jaar besparen. Dat blijkt uit een onderzoek naar het verband tussen energiebesparing en gezondheid dat SenterNovem heeft laten uitvoeren voor het ministerie van VROM in het kader van het programma Kompas, energiebewust wonen en werken

Het effect wordt veroorzaakt doordat veel energiebesparende maatregelen ook van invloed zijn op het binnenklimaat van kantoren. Het slechte kantoorklimaat is zowel voor overheden als het bedrijfsleven een forse verborgen kostenpost. Jaarlijks kost dat werkgevers circa vijf miljard euro. Een deel daarvan kan worden teruggedrongen met energiebesparende maatregelen, het overige deel via maatregelen die gericht zijn op verbetering van het binnenklimaat.

Lager ziekteverzuim, hogere arbeidsproductiviteit Zowel veel kostbare als goedkope energiebesparende maatregelen hebben een gunstige invloed op de gezondheid van werknemers. Wie bijvoorbeeld eens per half jaar de vuile filters vervangt in de luchtbehandelingsunits, ziet niet alleen het energiegebruik, maar ook het ziekteverzuim dalen (-0,6% punt). Tegelijkertijd neemt de arbeidsproductiviteit toe (+3%). Ook het simpelweg goed (laten) afstellen van installaties (verwarming, ventilatie en koeling) levert winst op voor zowel gezondheid als het energiegebruik (tien tot dertig procent per jaar).

Ook met complexere maatregelen, zoals het isoleren van de vloeren en zorgen voor adequate daglichttoetreding, slaan werkgevers twee vliegen in een klap: het energiegebruik daalt en het is goed voor de gezondheid (minder huisstofmijten en meer comfort). Door ook dergelijke effecten mee te nemen, zijn investeringen in energiebesparing veel sneller terugverdiend dan tot dusver werd aangenomen.

Persoonlijke beïnvloeding
Naast het feit dat veel energiebesparende maatregelen van invloed zijn op de kwaliteit van het binnenklimaat, is er ook vice versa een positief verband. Het overgrote deel van de maatregelen die gericht zijn op verbetering van het binnenklimaat hebben ook een energiebesparend effect. Wanneer werknemers bijvoorbeeld zelf de mogelijkheid hebben om de temperatuur in hun werkkamer te beïnvloeden, blijkt dat zowel goed te zijn voor het binnenklimaat als de energierekening.

* Slecht kantoorklimaat kost jaarlijks vijf miljard euro
* Veel energiebesparende maatregelen hebben gunstig effect op kantoorklimaat

* Investeringen in energiebesparing zijn hierdoor veel sneller terugverdiend

Goed binnenklimaat
In een goed kantoorklimaat verbetert de productiviteit gemiddeld met tien tot vijftien procent. Tevens zal het ziekteverzuim dalen: circa 25 procent van alle ziektemeldingen is direct te wijten aan het povere kantoorklimaat.

Meer informatie

Literatuuronderzoek gebouwgebonden gezondheid, comfort, productiviteit en ziekteverzuim in relatie tot energiegebruik