Gemeente Winterswijk
Impuls voor wijkwerk Winterswijk
16 november 2007
Winterswijk - De gemeente heeft een belangrijke stap gezet om het wijkwerk in Winterswijk een krachtige impuls te geven. Er komen duidelijke wijkvisies op basis van het rapport 'Sociaal Signalement PLUS' dat deze week is gepubliceerd. De gemeente wil, samen met bewoners en lokale instellingen, aan de slag met wijkaanpak op de korte, de middellange en de lange termijn. Het college van burgemeester en wethouders trekt ¤ 100.000 uit voor het maken van de wijkvisies en de uitvoering ervan.
Sinds 1998 werken in Winterwijk gemeente, welzijnswerk, politie, maatschappelijk werk, woningcorporatie en huurdersvereniging samen aan wijkaanpak. De gemeente wil extra aandacht besteden om sociale problemen, daar waar ze bestaan, op te lossen. In 2006 bracht adviesbureau Spectrum de sociale aandachtsgebieden in beeld. In alle Winterswijkse wijken werden bijeenkomsten georganiseerd voor buurtbewoners. Zij werden uitgenodigd om hun ervaringen in en hun beeld van hun eigen wijk te delen. Het ging daarbij bijvoorbeeld om voorzieningen, huiselijke problematiek, bekendheid met het aanbod van wijkwerk, ervaring met overlastsituaties, de eigen woon/-leefsituatie, enzovoort. De belangstelling was wisselend. Voor enkele wijken (Hakkelerkamp en Alma) ging de bijeenkomst vanwege gebrek aan belangstelling niet door, terwijl in Oostervoort een hele buurt zich aanmeldde. Het rapport Sociaal Signalement PLUS is een weergave van gesprekken met deze buurtbewoners.
Aanpak in de Batavier
De gemeente start op 1 januari met een pilot in de wijk de Batavier. In deze wijk zijn de meest ernstige sociale en fysieke problemen. De keuze voor de Batavier werd ook gemaakt omdat het een overzichtelijke buurt is en omdat alle huurwoningen eigendom zijn van de Woonplaats. Het ontwikkelen van een sociale wijkvisie voor De Batavier gebeurt in samenwerking met en gekoppeld aan 'Winterswijk als Uitdaging', de raamovereenkomst die de gemeente eerder dit jaar sloot met Woningcorporatie De Woonplaats.
Toezeggingen
Daarnaast wordt er geïnventariseerd wat in de afgelopen jaren door de gemeente in het kader van wijkwerk is toegezegd en niet is nagekomen. Spectrum wordt daarvoor als onafhankelijke deskundige ingeschakeld.
Andere concrete acties
De aanbevelingen en conclusies uit het rapport worden uitgevoerd, zoals het starten van buurtbemiddeling. Het wijkbeheerplatform wordt gevraagd medewerking te geven door het vaststellen van thema's en hoofdlijnen van wijkwerkaanpak op grond van het rapport Sociaal Signalement PLUS. Het resultaat moet een jaarprogramma opleveren. Daarnaast worden het wijkwerk en de communicatie met burgers versterkt op twee manieren. Er komt een fulltime coördinator wijkwerk en een hernieuwd convenant wijkwerk dat beter aansluit op de praktijk.