Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Evacuaties Bangladesh voor cycloon Sidr
16 november 2007 - Zeker zeshonderdduizend mensen hebben tijdig de kust van Bangladesh verlaten vanwege de komst van tropische cycloon Sidr. De cycloon, die door de meteorologen als zeer gevaarlijk was ingeschaald, is donderdag boven land aangekomen. Tropische cycloon Sidr (Bron: Eumetsat)
Tropische cycloon Sidr (Bron: Eumetsat)
Enkele dagen eerder was al begonnen met massale evacuaties en zijn veel bewoners naar het veiliger binnenland getrokken. De kuststreek van Bangladesh staat bekend als een van de gevaarlijkste en kwetsbaarste kustgebieden van de wereld. Sidr bereikte windsnelheden van 241 km/uur en hoort daarmee tot een van de zwaarste tropische cyclonen van de laatste jaren. De storm en overstromingen hebben aan zeker 500 mensen het leven gekost. Met name het gebied bij Patuakhali, Barguna en Jhaliakathi is getroffen door overstromingen. Zeker 600.000 mensen zijn geëvacueerd uit dertien kustgebieden. Sidr is inmiddels boven land sterk in kracht afgenomen.

Waarschuwingen besparen veel mensenlevens
De laatste jaren is grote vooruitgang geboekt in het monitoren en voorspellen van weer en bedreigingen door het water. De moderne communicatiemiddelen maken het mogelijk om verwachtingen en waarschuwingen zo snel en adequaat mogelijk te verspreiden. Dat biedt betere mogelijkheden tot het tijdig nemen van maatregelen in dreigende situaties. Een goede verwachting van extreem weer, dat kan leiden tot een overstroming of droogte, kan veel levens besparen en ook de economische schade beperken. Zo is het aantal slachtoffers door natuurrampen in Bangladesh, waar het waarschuwingssysteem voor tropische cyclonen de laatste decennia enorm is verbeterd, sterk afgenomen, van naar schatting 300.000 doden in 1971 tot 13.000 doden in 1991 en 200 slachtoffers in 1994.

Meteoalarm & Severe Weather Information
Waarschuwingen voor tropische cyclonen, hurricanes en tyfonen zijn ook te bereiken via Meteoalarm.eu. Meteoalarm is een samenwerkingsverband aangegaan met het publieke Severe Weather Information Center (SVIC) van de Wereld Meteorologische organisatie (Zie onder Externe links).

Eerste uitgave: 16-11-07