Vlaamse Overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 16 november 2007
Vlaanderen verkozen REGLEG-voorzitter 2008
Vlaanderen jaarlang aan het hoofd van netwerk van 73 wetgevende deelstaten in Europa
Vlaanderen is daarnet verkozen tot voorzitter van REGLEG, een politiek samenwerkingsverband van 73 Europese wetgevende deelstaten en regio's. De verkiezing vond plaats tijdens de jaarlijkse REGLEG-conferentie in Barcelona. Het voorzitterschap biedt Vlaanderen heel wat kansen om zich prominent in beeld te brengen binnen Europa. Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois, die de Vlaamse kleuren persoonlijk gingen verdedigen in Barcelona, zijn dan ook bijzonder trots en opgetogen.
Met het voorzitterschap komt Vlaanderen immers de facto aan het hoofd te staan van een netwerk van 73 wetgevende deelstaten in Europa. Het REGLEG-netwerk ontstond in 2000, toen enkele wetgevende regio's en deelstaten uit Duitsland, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk in het kader van de Intergouvernementele Conferentie 2000 op initiatief van Vlaanderen voor het eerst de krachten bundelden. Jaarlijks neemt de conferentie van minister-presidenten gemeenschappelijke REGLEG-standpunten in over de Europese actualiteit. Deze verklaring wordt bezorgd aan belangrijke autoriteiten, zoals de Europese Commissie, het Comité van de Regio's en het EU-voorzitterschap.
Tijdens de conferentie in Barcelona presenteerden minister-president Peeters en minister Bourgeois het inhoudelijke werkprogramma, waarmee Vlaanderen in 2008 een nieuwe dynamiek wil geven aan REGLEG. Daarbij wordt gefocust op drie pijlers. Het institutionele luik moet de rol van de deelstaten in Europa versterken. Zo krijgt de samenwerking met het Comité van de Regio's prioriteit en wil het Vlaamse voorzitterschap ook de betrokkenheid van de deelstaten bij de werkzaamheden van de Commissie en de Europese Raad evalueren. Vlaanderen wil ondermeer ook een seminarie organiseren over de uitvoering van de bepalingen rond subsidiariteit en de rol van deelstaatparlementen in Europa.
Daarnaast wil Vlaanderen als voorzitter werk maken van een nieuwe dynamiek voor REGLEG, ondermeer met een duidelijke organisatiestructuur en een sterkere dagelijkse werking. Daarbij moet er niet alleen aandacht zijn voor institutionele onderwerpen, maar ook thema's als groei, banen en duurzame ontwikkeling.
De derde pijler van het Vlaamse werkprogramma focust op een betere zichtbaarheid van REGLEG. Zo moet de communicatie naar de burgers, de media en andere partners duidelijker en beter, ondermeer met behulp van een gebruiksvriendelijke webstek. Vlaanderen zal als REGLEG-voorzitter prominent aanwezig zijn op relevante Europese bijeenkomsten en REGLEG actief promoten in de nieuwe Europese lidstaten.
Het voorzitterschap brengt ook heel wat organisatorische taken met zich mee. Zo organiseert de voorzitter de jaarlijkse conferentie van minister-presidenten en treedt een jaar lang op als woordvoerder van REGLEG op allerhande fora, ondermeer ook voor de officiële contacten met de Europese Instellingen. Ook de organisatie van de bijeenkomsten van het coördinatiecomité, ongeveer 7 keer per jaar, evenals die van verschillende evenementen zoals thematische seminaries, colloquia en andere overlegmomenten, zijn voor rekening van de REGLEG-voorzitter. Minister Bourgeois trekt hiervoor alvast 300.000 euro uit.
Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:
Ben Weyts, woordvoerder van minister Bourgeois
Tel: 02 552 70 08
GSM: 0496 27 57 81
Email: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be