Gemeente Amsterdam



Amsterdam maakt werk van jongerenhuisvesting

16 november 2007
-
Karlijn Dongen

Gebrek aan goede woonruimte is bij een op de vijf jongeren de oorzaak van schooluitval. Ook voor andere jongeren is het steeds moeilijker om in Amsterdam een geschikte woning te vinden. In Amsterdam neemt het aantal jongeren de komende jaren bovendien flink toe, waardoor de problemen alleen maar zullen verergeren. Daarom heeft wethouder Tjeerd Herrema vandaag (16 november) zijn Uitvoeringsplan Jongerenhuisvesting gepresenteerd: in 2010 moeten 4800 extra woonplekken voor Amsterdamse jongeren in de leeftijd tot 26 jaar zijn gecreëerd.

Een grote groep jongeren dreigt buiten de boot te vallen. Het gaat hier om vroegtijdig schoolverlaters, jongeren uit grote gezinnen, maar ook om de jongere die het niet lukt om de sprong uit het ouderlijk huis te maken. Meer dan de helft van de grote gezinnen in Amsterdam heeft een te kleine woning, bij Turkse en Marokkaanse huishoudens is dat ongeveer driekwart. Zij wonen met meer dan vijf personen in een woning van minder dan 60 m².

Het Uitvoeringsplan Jongerenhuisvesting moet ervoor zorgen dat er de komende jaren 4800 woonplekken voor jongeren in Amsterdam bijkomen: ongeveer 2000 om de demografische groei van deze leeftijdsgroep te compenseren en 2800 voor jongeren die nog bij hun ouders wonen en te klein behuisd zijn. Ook jongeren met een zorgvraag die behoefte hebben aan begeleiding bij het wonen, zijn in deze ambitie opgenomen.

Hiermee draagt het uitvoeringsplan bij aan een belangrijke doelstelling van het college van B&W om jongeren de kans te bieden hun talenten te ontplooien en vooruit te komen. Wethouder Herrema: "Dit college zet zich op verschillende terreinen in om deze jongeren kansen te bieden door middel van investeringen in het onderwijs, werk en in de zorg. Wonen mag hierbij niet de ontbrekende schakel zijn!"

Uitgangspunt bij het creëren van woonplekken is flexibiliteit. Voor de korte termijn (tot 2010) moet vooral worden ingezet op tijdelijke en semipermanente maatregelen (tijdelijke verhuur, ombouw kantoren, containerdorpen). Voor de langere termijn moeten meer structurele oplossingen voor de huisvestingsbehoefte worden gevonden. Dit kan door sloop- en renovatieplannen te wijzigen en zo kleine woningen te behouden, en door nieuwbouw te plegen.

De wethouder ontvouwde zijn plannen in het ISH-instituut. ISH is een opleiding voor theater en dans. Jongeren die de opleiding volgen krijgen door Far West tijdelijke huisvesting in de buurt aangeboden. Dit is een mooi voorbeeld van een succesvol samenwerkingsverband, waarbij wonen een van de schakels is. De wethouder hoopt dat er met het uitvoeringsplan de komende periode veel meer van dit soort initiatieven in de stad tot bloei komen.

Het Uitvoeringsplan Jongerenhuisvesting is gebaseerd op de Visie Jongeren- en Studentenhuisvesting. Deze visie werd op 25 april jl. in de gemeenteraad vastgesteld. Eerder dit jaar presenteerde wethouder Herrema het Uitvoeringsplan Studentenhuisvesting om het tekort aan studentenwoningen (geschat op 7600) weg te werken.

Pb-199