European Parliament


Plenaire Vergaderingen
Succes boeken in het tijdperk van globalisering Instellingen - 15-11-2007 - 14:41 update
Volgens het Parlement creëert de globalisering van de economie nieuwe kansen voor de Europese economieën. Het Parlement is voorstander van flexizekerheid, waarbij flexibiliteit en zekerheid voor werknemers en werkgevers op de arbeidsmarkt worden gecombineerd.

Het EP verzoekt de Commissie waardig werk en de kwaliteit van het arbeidsleven te bevorderen, sociale dumping te bestrijden en een hoofdstuk over duurzame ontwikkeling op te nemen in haar handels- en samenwerkingsovereenkomsten met derde landen. Daarin moet de ratificering en handhaving van de fundamentele normen en beginselen voor waardig werk van de Internationale Arbeidsorganisatie worden geëist.

De afgevaardigden stellen vast dat EU-burgers de globalisering vaak gelijkstellen met afnemende Europese productie en verlies van banen. Zij verzoeken de Commissie en de lidstaten de Europese burgers beter te informeren over alle aspecten van de globalisering en de behoefte aan een beleid op EU-niveau om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van een geglobaliseerde economie. De leden zeggen ook dat de doelstellingen van de strategie van Lissabon slechts kunnen worden verwezenlijkt indien extra inspanningen worden geleverd om een gemeenschappelijk energiebeleid te ontwikkelen.

Voorts is het Parlement van mening dat het streven naar verdere liberalisering van de handel het des te noodzakelijker maakt dat de EU zich kan blijven beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken. Het EP beschouwt handelsbeschermingsinstrumenten daarom als een onontbeerlijk deel van de EU-strategie.

Ten slotte benadrukt het EP dat de EU dringend een gemeenschappelijk grens- en immigratiebeleid nodig heeft dat niet alleen grenscontroles omvat, maar ook procedures voor economische migratie, waarbij de lidstaten echter elk afzonderlijk kunnen beslissen hoeveel migranten ze toelaten.

Debat

Fractiewoordvoerders

Volgens Joseph DAUL (EVP-ED, FR) is globalisering geen abstract idee, maar een dagelijkse werkelijkheid. De burgers vragen bescherming tegen terroristische aanslagen, onrust op de financiële markten en stijgingen van voedselprijzen. Globalisering moet welvaart genereren, maar moet ook op eerlijke wijze plaatsvinden en in staat zijn de koopkracht van de armste bevolking te verbeteren. We moeten China, India en Brazilië op hun verantwoordelijkheid wijzen. De EVP-ED-fractie is voorstander van de nieuwe initiatieven van de Commissie binnen de strategie van Lissabon. Een vat olie kost nu bijna $ 100. Europa moet meer investeren in duurzame energie.

Martin SCHULZ (PES, DE) ziet grote verschillen tussen de fracties voor wat betreft het Europese antwoord op de globalisering. Iedereen die nu of in de toekomst voorzitter van de Europese Commissie wil worden, zal door de PES beoordeeld worden aan de hand van zijn antwoord op de globalisering. De sociale zekerheid moet de basis vormen van economische vooruitgang en niet andersom. Het beeld dat rechts in dit Huis uitdraagt, deelt de PES niet. Meneer Daul en de meeste Commissarissen zijn rechtse politici. Er zit wel wat positiefs in de wetgeving die van de Commissie komt, maar bij veel plannen zet de PES ook vraagtekens. Schulz is het wel eens met de Commissie voor zover die regels wil opstellen voor de financiële markten.

Graham WATSON (ALDE/ADLE, UK) hoort bij Schulz de "Rede der Vergangenheit." We leven reeds in een geglobaliseerde wereld terwijl sommigen er nog bang voor zijn. De globalisering biedt kansen aan Europa. Europa, en niet de lidstaten, is groot genoeg om te profiteren van de globalisering. Het gaat niet meer over links of rechts, het gaat over zich openstellen voor de mondialisering of de ophaalbrug ophalen en zich terugtrekken.

Hoe zit het met het concrete beleid van Barroso? Er is actie beloofd, maar we krijgen alleen weer een mooi document. Wat is het beleid voor de arbeidsmarkt, voor legale immigratie, tegen terrorisme? Er is behoefte aan een nieuw sociaal contract, waarbij flexibiliteit en billijkheid met elkaar worden verzoend. Laten we er ook voor zorgen dat de ontwikkelingslanden een faire deal krijgen in Doha. "Voor een rechtvaardige wereld hebben we meer globalisering nodig."

Volgens Mirosl/aw Mariusz PIOTROWSKI (UEN, PL) is de globalisering onomkeerbaar en schaadt ze de belangen van de lidstaten niet. Maar de nationale identiteit mag niet verloren gaan terwijl Europa over 'belangrijke' zaken debatteert zoals achteruitkijkspiegels op vrachtwagens of de rol van het circus.

Jean Denise LAMBERT (GROENEN/EVA, UK) mist een definitie van globalisering. We worden geconfronteerd met een derde industriële revolutie. Goederen worden duurder en dit gaat ten koste van de armste bevolkingen. De Wereldhandelsorganisatie heeft alleen oog voor meer handel, terwijl sommige producten niet voldoen aan onze eisen. De klimaatwijziging heeft invloed op de landbouw, het toerisme en zelfs op ons onderwijs. Lambert verwacht een nieuwe strategie om met dit feit om te gaan.

Jirí MASTÁLKA (EVL/NGL, CZ) is teleurgesteld over de gemeenschappelijke ontwerpresolutie. Het is een schande dat een akkoord tussen de fracties alleen onder hoge tijdsdruk kon worden bereikt. Bovendien wordt het belang van de burgers niet meegenomen. "Globalisering is als een overstroming: je moet er iets tegen doen, maar je kunt het niet prettig vinden." Er is een nieuw beleid nodig voor sociale cohesie en solidariteit. De EVL/NGL-fractie zal de resolutie niet ondersteunen.

Godfrey William BLOOM (IND/DEM, UK) heeft gisteren een slimme rede gehoord van de Franse president die zich verklaarde voor internationale handel en ook voor meer democratie. Sarkozy betoonde zich Europeaan maar toch vooral Fransman. De Fransen krijgen geen nieuw referendum, omdat de Britten dan ook een referendum zouden krijgen en zij tegen het nieuwe verdrag zouden stemmen. Het is allemaal humbug.

Dimitar STOYANOV (ITS, BG)
Europa is niet alleen ondergeschikt aan de globalisering, het Europese beleid heeft ook grote invloed op de globalisering. Daarom begrijpt Stoyanov de Commissie niet. Wil zij de globalisering inperken of nog aanzwengelen? Er zijn binnen de EU sterke en zwakke economieën. De Lissabonstrategie zal in Bulgarije mislukken, omdat Bulgarije niet klaar was voor de Europese Unie. De open maatschappij waar Watson het over heeft, is verraad tegenover de Europese burgers. De oude economieën zetten de nieuwe economieën onder druk totdat zij instorten als een kaartenhuis.

Overige sprekers

Anne VAN LANCKER (PES, BE) vindt het goed dat de Commissie aandacht schenkt aan de externe dimensie van globalisering, maar wijst erop dat de globalisering ook gevolgen heeft voor het interne beleid. De globalisering heeft geleid tot meer banen, maar niet iedereen heeft kunnen profiteren. Het is goed dat de Commissie meer aandacht zal besteden aan de sociale dimensie. Zes miljoen jongeren verlaten school zonder diploma, 72 miljoen onderdanen van de EU leven in armoede en de EU kent zelfs veertien miljoen werkende armen. Er moeten nu drie dingen gebeuren. Ten eerste: er moet een sterkere focus komen op sociale insluiting en de bescherming tegen armoede. Daarnaast moeten de lidstaten hun toezeggingen en beloftes uitvoeren. Ten slotte moet er veel meer gewerkt worden in partnerschappen. De nationale parlementen, regionale bestuursorganen en sociale partners moeten hun inbreng hebben.

Volgens Corien WORTMANN-KOOL (EVP-ED, NL) heeft de globalisering niet alleen welvaart gebracht, maar ook democratie. We moeten oppassen voor een defensieve strategie. Wat nodig is, is een open oog voor de wereld. Europa moeten de markten van de opkomende industrielanden op, met name die van India, Brazilië en China. De opkomende industrielanden zullen hun landen moeten openstellen voor onze bedrijven, ook voor het verlenen van diensten. Wortmann vraagt de Commissie de druk op die landen op te voeren om Europese bedrijven toegang te verlenen. Amerikaanse bedrijven krijgen nu veel beter dan Europese een voet aan de grond in die landen. Dat mogen we niet laten gebeuren. De nieuwe industrielanden moeten importheffingen en non-tarifaire belemmeringen afschaffen.

Marianne THYSSEN (EVP-ED, BE) zegt dat de globalisering de uitdaging voor onze generatie is. De beste reactie bestaat niet in het tegenhouden van de globalisering, want dat is onmogelijk en ongewenst. Europa is meer dan wie ook afhankelijk van buitenlandse grondstoffen en arbeidskrachten. Globalisering moet wel het voorwerp zijn van regulering. De Europese waarden moeten leidend zijn bij het maken van internationale afspraken. Het is duidelijk dat de Lissabonstrategie een nieuwe, externe dimensie behoeft. Laten we ons niet zozeer focussen op statistieken en streefcijfers, maar op de doelstellingen, meer en betere banen en een betere levenskwaliteit voor zoveel mogelijk mensen.

Procedure: Gezamenlijke ontwerpresolutie / Debat: 14 november 2007 / Stemming: 15 november 2007 / Ontwerpresolutie aangenomen (435-86-32)

REF.: 20071109IPR12792

Contact:
Danny DE PAEPE
Persdienst - Redactie
E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL) Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR) Mobiel nummer : (+32) 498 10 70 57