Gemeente Heusden

2007
Gemeente Heusden en Woonveste werken samen aan Geerpark

De gemeente Heusden en wooncorporatie Woonveste gaan nauw samenwerken aan de ontwikkeling van woonwijk Geerpark aan de westkant van Vlijmen. Beide partijen hebben daartoe op donderdag 15 november een samenwerkingsovereenkomst getekend. De samenwerking tussen de gemeente Heusden en Woonveste krijgt daarmee verder vorm en inhoud.

Beide partijen zijn de samenwerking aangegaan, omdat ze via een gezamenlijke wijkgerichte aanpak, een kwalitatief goed, duurzaam en betaalbaar woonmilieu willen ontwikkelen. In het nieuwe woongebied komen ongeveer 850 woningen, waarvan een deel voor de sociale (huur)sector en een deel voor de vrije markt. De huur- en koopwoningen worden in verschillende prijsklassen in een goede en evenwichtige mix gebouwd.

Aart Jan Gorter, directeur-bestuurder van Woonveste, is zeer content met de samenwerking. "Onze gezamenlijke inzet is van Geerpark een duurzame woonwijk te maken, waar iedereen in een prettige omgeving kan wonen." Verantwoordelijk wethouder Adriaan van Mierlo: "Dit project illustreert de verdergaande samenwerking tussen de gemeente en Woonveste. Het toont aan dat we gezamenlijk veel meer kunnen betekenen voor de gemeenschap dan apart."

Scenario
Voor de ontwikkeling van Geerpark is een stedenbouwkundig scenario vastgesteld, dat uitgaat van duurzame woonenclaves in een groene, landelijke, omgeving. Met dit scenario wordt aangesloten bij het karakter van het gebied (onder andere Mariënkroon) en het door partijen gewenste duurzame kwaliteitsniveau van het woongebied en de groene omgeving.

De komende maanden worden op basis van het scenario een stedenbouwkundige ontwerp en beeldkwaliteitplan ontwikkeld. Het is de bedoeling dat het het bestemmingsplan van Geerpark in 2008 voor inspraak aan de belanghebbenden wordt voorgelegd. Als alles volgens plan verloopt, gaan de voorbereidende werkzaamheden in 2009 van start. Geplaatst op: 16 november 2007
Burgemeesterswijk krijgt alternatieve regenwaterafvoer

Geen regenwater meer in het rioolstelsel, maar direct laten infiltreren in de bodem. Dat is de kern van het collegebesluit van dinsdag 13 november om de regenafvoer in de Vlijmense burgemeesterswijk afkoppelen van het rioolstelsel. De maatregel voorkomt niet alleen onder-lopende straten bij hevige regenval, maar is ook goed voor het milieu.

De noodzaak tot de afkoppeling is ingegeven door een combinatie van factoren. Enerzijds worden we steeds vaker geconfronteerd met hevige regenbuien. Anderzijds zorgen de diverse in- en uitbreidingsplannen van de laatste jaren - waaronder die van de burgemeesterswijk - voor een steeds grotere belasting van het rioolstelsel. Gevolg is dat bij hevige regenval het regenwater niet snel genoeg verwerkt kan worden en daardoor de straten blank komen te staan.

De maatregel geldt voor het gebied dat begrensd wordt door de Burgemeester Zwaansweg, Wolput, Burgemeester Van de Venstraat en de A59.

Duuzaamheid
In het gemeentelijk rioleringsplan 2004-2008 werden deze problemen het hoofd geboden doorin de wijk een bergingsriool te plaatsen. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid heeft het college echter gekozen voor afkoppeling. De methode van afkoppelen zorgt er bijvoorbeeld voor dat het schone regenwater niet wordt vervuild door afvalwater. Daarnaast ligt het rendement van de rioolwaterzuiveringsinstallatie een stuk hoger als er minder regenwater wordt aangevoerd. Verder wordt met infiltreren van regenwater de kans op verdroging van de bodem verkleind.

Voor het infiltreren van regenwater in de bodem bestaan verschillende methoden. Welke methode in de burgemeesterswijk wordt toegepast is nog niet bekend. Wel staat vast dat tegelijk met de werkzaamheden een aantal andere zaken worden aangepakt, die bijdragen aan de leefbaarheid in de wijk. Zo wordt de wijk als dertigkilometerzone ingericht en komen er nieuwe lichtmasten. Ook gaat de gemeente het speelterrein aan de Burgemeester Heesbeenstraat opknappen. In december worden de bewoners verder geïnformeerd. Het is de bedoeling dat zij nadrukkelijk worden betrokken bij de inrichtingsplannen.

Efficiënt
"Een mooi voorbeeld van werk maken met werk", stelt verantwoordelijk wethouder Mark Buijs. "We zijn daar dan toch al aan het werk. Bovendien hoeven we sommige werkzaamheden maar één keer uit te voeren, waardoor we behoorlijk wat geld besparen." Met hele project is een bedrag van
EUR 535.000 gemoeid.
Geplaatst op: 16 november 2007