TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

16 november 2007

Acht op de tien Nederlanders vinden energierekening nu al hoog

Driekwart (74%) van de Nederlanders kan spontaan zeggen hoeveel zijn of haar huishouden kwijt is aan de energierekening. Doorgaans (62%) betaalt men tussen de 100 en 200 euro per maand aan gas en elektra. Een op de vijf (20%) betaalt minder dan 100 euro per maand en achttien procent meer dan 200 euro.

Acht op de tien Nederlanders (79%) vinden hun energierekening hoog (24% zeer hoog, 55% tamelijk hoog). Een op de vijf (19%) vindt de rekening niet hoog, maar ook niet laag. Een kwart (25%) van de Nederlanders houdt maandelijks bij hoeveel gas en elektriciteit wordt gebruikt. Dit doet men in negen van de tien gevallen (89%) vanwege de kosten en in 38 procent van de gevallen (ook) vanwege het milieu.

Prijsstijging energie drukt bij acht procent 'zeer sterk' op besteedbaar inkomen
RTL Nieuws maakte op 14 november bekend dat de energieprijs volgend jaar vermoedelijk met vijf tot tien procent zal stijgen. Dit is redelijk in lijn met de verwachting van de Nederlanders:


* Negen op de tien (88%) Nederlanders verwachten dat de prijzen volgend jaar zullen gaan stijgen (8% denkt van niet).
* Van degenen die een prijsstijging verwachten, denkt negentien procent dat de energieprijs één tot vier procent zal stijgen, 54 procent verwacht een stijging van vijf tot tien procent en veertien procent verwacht een sterkere stijging.
* Een prijsstijging van vijf tot tien procent wordt desalniettemin door 43 procent in sterke mate verontrustend genoemd.

Voor acht procent zal een dergelijk prijsstijging zeer sterk drukken op het besteedbaar inkomen, voor negentien procent sterk, voor 45 procent enigszins en voor 26 procent niet tot nauwelijks.

Meerderheid vindt eigen huis goed geïsoleerd
Maar liefst tweederde van de Nederlanders is in sterk mate van mening dat het eigen huis goed is geïsoleerd, voor een kwart geldt dit enigszins. Vooral op de eigen huisbezitters is dit vaak van toepassing: 74 procent is in sterke mate van mening dat het eigen huis goed geïsoleerd is (tegen 56% van de huurders). Ouderen (80%) wonen duidelijk vaker in een goed geïsoleerd huis dan jongeren (55%), maar ouderen wonen ook vaker in een koophuis dan jongeren.

Een meerderheid van de Nederlanders (58%) blijft gewoon evenveel energie gebruiken als de prijs van energie omhoog gaat, voor 28 procent geldt dit enigszins en op veertien procent is dit niet of nauwelijks van toepassing.
Een op de tien Nederlanders (10%) laat de verwarming aanstaan als er iemand een paar uur niet thuis is en zeven procent laat de verwarming in de winter 's nachts aan.

---

1 | Prijsstijging energie heeft weinig invloed op energieverbruik
---

In sterke mate Enigszins Niet of nauwelijks Weet niet % % % %
Mijn huis is goed geïsoleerd 68 24 8 -
Als energie duurder wordt, blijf ik evenveel energie gebruiken 58 29 14 -
Ik trek thuis liever een extra trui aan dan dat ik de verwarming aanzet of hoger zet 37 35 28 -
Ik laat de televisie meestal op standby staan als ik niet thuis ben 18 8 73 -
Ik laat de verwarming vaak aan staan als ik een paar uur van huis ben 10 21 69 -
Ik heb in de winter 's nachts de verwarming aan 7 18 73 1
---

C5877 | Methode: TNS NIPObase (CATI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 14 november 2007. In totaal werden 600 personen van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd (n=600). De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte en regio.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).