Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


16 nov 2007

Nieuwe Amsterdamse aanpak radicalisering

Het college van B&W van Amsterdam heeft vorige week ingestemd met de aanpak 'Amsterdam tegen radicalisering'. Daarin staat onder meer dat Amsterdam nauw gaat samenwerken met deskundigen en sleutelfiguren in de stad.

De Amsterdamse aanpak is gebaseerd op de kennis en ervaringen die sinds 2004 zijn opgedaan. De aanpak wordt gekenmerkt door een breed programma met harde en zachte maatregelen.

Preventieve aanpak
De preventieve aanpak richt zich op het vroegtijdig signaleren van radicaliseringsprocessen. Amsterdam organiseert trainingen voor hulpverleners, jongerenwerkers en docenten om te leren situaties te herkennen en te hanteren. Ook worden maatregelen genomen gericht op het weerbaar maken van personen die mogelijk gevoelig zijn voor radicalisering.

Curatieve aanpak
Bij signalen van radicalisering wordt eerst gekeken naar wat er precies aan de hand is en wat de mogelijkheden zijn om het radicaliseringsproces te keren. Als het radicaal zijn beperkt blijft tot `radicaal denken' worden de daarbij passende interventies gepleegd, meestal in de vorm van een intensief begeleidingstraject.

Repressieve aanpak
De repressieve aanpak geldt voor personen van wie het vermoeden bestaat dat zij strafbare feiten kunnen gaan plegen. De burgemeester stuurt dan aan op repressieve maatregelen in samenspraak met politie, justitie, AIVD en NCTb. In deze gevallen bestaat de aanpak uit het actief `tegenhouden', bijvoorbeeld door het persoonsgericht verstoren. Bij een strafbaar feit treden politie en justitie op.