Onvervulbare vacatures noopt MKB tot bijstellen eisenpakketten

16/11/2007 10:54



Panteia B.V.



Bijna 184.000 MKB-ondernemers hadden in het voorjaar van 2007 één of meer vacatures uitstaan. Ruim driekwart hiervan heeft problemen met het vinden van geschikt personeel hiervoor. Om de tijdelijke situatie niet permanent te maken, halen MKB-ondernemers nu alles uit de kast om hun personeelswerving tot een succes te maken. Het open blijven staan van de vacatures heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering. Vooral voor het zittende personeel: zij moeten volgens de betreffende ondernemers harder werken en meer overuren draaien. Dit blijkt uit onderzoek van EIM.

Noodgedwongen concessies aan ondermaatse sollicitanten
Knelpunten bij het vervullen van de vacatures zijn het ontbreken van geschikte kandidaten en - als die kandidaten er wel zijn - een tekort aan vakkennis of opleiding. Maar het grootste struikelblok vormt volgens de MKB-ondernemers de houding van de sollicitanten (motivatie, inzet, karakter, mentaliteit). Van de MKB-bedrijven met vacatures heeft 16% zijn eisenpakket tussentijds bijgesteld. In de industriële sectoren en overige dienstverlening is dat 30 à 40%. De meeste concessies worden gedaan op het vlak van ervaring en opleidingsniveau, met de achterliggende gedachte dat dit tekort door 'training on the job' opgevangen kan worden. Dit geldt voor alle sectoren. Daarnaast gebruiken de groothandel en zakelijke dienstverlening vooral het salaris, de metaalindustrie het type dienstverband, en de zakelijke dienstverlening en bouw de secundaire voorwaarden als instrument om personeel te verkrijgen.

MKB-ondernemers zoeken naarstig naar oplossingen
In de industriële sectoren is het aantal bedrijven met vacatures het grootst (48 en 39%) en het kleinst in de dienstverlening en detailhandel (11 en 18%). In de metaalindustrie, bouw, autosector en detailhandel blijken voor MKB-ondernemers de vacatures relatief moeilijker te vervullen dan in de voedings- en genotmiddelenindustrie, en transportsector. In de voedings- en genotmiddelenindustrie, de metaalindustrie en bouw wordt de oplossing vooral gevonden in het inlenen van (tijdelijk) personeel via uitzendbureaus. De metaalindsutrie heeft ook succes met het werven van personeel bij andere bedrijven en het uitbesteden van bepaalde werkzaamheden. Dit laatste komt ook vaak voor in de bouw, transportsector en financiële instellingen. Bij veel MKB-bedrijven wordt echter geen oplossing gevonden. althans niet binnen de gewenste termijn. Dit heeft uiteraard effect op het zittende personeel. In de industriële sectoren en de detailhandel moet het personeel relatief veel overwerken en moet er vooral efficiënter gewerkt worden. In de autosector en detailhandel mag het personeel minder vaak verlof opnemen. In de horeca worden vaker de (secundaire) arbeidsvoorwaarden aangepast.





http://www.ondernemerschap.nl