Universiteit van Amsterdam

Persbericht

Algemene Waterschapspartij opgericht

Waterbelangen voor alle mensen behartigd

Op 15 november 2007 heeft een aantal bevlogen initiatiefnemers de Algemene Waterschaps Partij (AWP) opgericht. In de eerste vergadering met belangstellenden uit hele land, zijn enthousiast de eerste stappen gezet naar een waterschapspartij, die in 2008 de verkiezingsstrijd aangaat met specifieke belangengroepen zoals onder meer de politieke partijen en de milieu- en natuurorganisaties. De AWP dient het algemeen waterbelang, is er voor álle mensen, en is wars van politiek geharrewar.

Op 15 november waren afgevaardigden uit 20 van de 26 Nederlandse waterschappen naar Amsterdam gekomen om mee te denken en te beslissen over de start van de Algemene Waterschapspartij. Statuten, uitgangspunten en actieplannen werden goedgekeurd. Ook werd de website www.algemenewaterschapspartij.nl officieel gelanceerd.

De AWP wil als onafhankelijke partij via bestuursleden vorm blijven geven aan de eigen verantwoordelijkheid van de waterschappen ten opzichte van rijk, gemeenten en provincies. Waterschappen hebben een afgebakende eigen taak en die dienen zij tegen zo laag mogelijke kosten voor de burgers uit te voeren. Daarbij is er natuurlijk oog voor natuur en beleving van de (woon)omgeving. Maar de hoofdtaak - droge voeten en schoon water - staan voorop! Het AWP wil daar maximaal op toezien en aan bijdragen. Haar motto is daarom: 'Voor mensen!!

De AWP bouwt de komende maanden verder aan een stevig fundament, om in november 2008 met sterke en voldoende kandidaten in alle waterschappen aan de waterschapsverkiezingen deel te nemen. De AWP is daarom in alle waterschappen op zoek naar gelijkgestemden.

In november 2008 worden bij alle waterschappen nieuwe besturen gekozen. Deze landelijke verkiezingen zijn op drie manieren nieuw. Ten eerste zijn de verkiezingen nu in het hele land tegelijkertijd. Ten tweede wordt het voor het eerst op grote schaal mogelijk te stemmen via internet - naast het gebruikelijke stemmen per post. En als laatste wordt niet meer gestemd op individuele personen, maar op lijsten (partijen)! Vooral specifieke belangengroepen zoals politieke partijen en milieu- en natuurorganisaties zijn zich aan het warmlopen om met de verkiezingen mee te doen. De AWP is vooralsnog het enige onafhankelijke alternatief.

Voor de redactie (

Universiteit van Amsterdam