Nederlandse Politiebond


Verslag overleg bonden/BZK op 15 november

Op donderdag 15 november 2007 vond weer een bijeenkomst plaats van de Commissie voor Georganiseerd Overleg in Politieambtenarenzaken (de CGOP) oftewel het maandelijks overleg tussen de minister van BZK en de vier landelijke politiebonden. Namens de NPB waren aanwezig Hans van Duijn en Jan Willem van de Pol.

Tijdens het overleg kwamen onder meer de volgende zaken aan de orde.

Overeenstemming nieuwe reisregeling
In de politie-CAO 2005-2007 zijn uitgangspunten afgesproken om te komen tot een nieuw landelijk Besluit dat o.m. de reiskostenvergoeding zou regelen. Door de invoering van dit Besluit zou de mogelijkheid komen te vervallen om per korps een eigen vervoersplan vast te stellen. De uitgangspunten in de CAO hadden het effect dat ambtenaren die relatief dicht bij hun werk wonen en met eigen vervoer reizen niet of nauwelijks een vergoeding voor hun woon-werkverkeer zouden ontvangen, terwijl ambtenaren met een grote afstand aan woon-werkverkeer er aanzienlijk op vooruit zouden gaan. Bij nader inzien was dat effect te sterk.

Deze constatering heeft ertoe geleid dat door de partijen die de CAO hebben ondertekend BZK en de bonden NPB, ACP en VMHP lange tijd intensief overleg is gevoerd om te komen tot een oplossing. Daardoor werd de aanvankelijk geplande ingangsdatum van het nieuwe Besluit, 1 januari 2007, niet gehaald. In oktober 2006 kwamen de partijen overeen om deze datum met een jaar op te schorten en in de tussentijd een Tijdelijke reisregeling in te voeren.

Uiteindelijk zijn partijen het nu dan eens geworden. De oplossing is gevonden in een eigen bijdrage in de vorm van een percentage. Het voordeel van een percentage is een betere verhouding ten opzichte van de reiskostenvergoeding. Woon je dichtbij, dan betaal je minder eigen bijdrage; woon je verder weg, dan betaal je meer. Ten opzichte van het oude landelijke Besluit is deze oplossing een verbetering voor zowel ambtenaren met een geringe als ambtenaren met een aanzienlijke afstand woon-werkverkeer.

Vandaag is in de CGOP definitief overeenstemming bereikt over de nieuwe regeling met alle politiebonden. Zij gaat heten het Besluit tegemoetkoming in reis-, verblijf- en verhuiskosten politie (BTRVVP) en regelt de aanspraak op en tegemoetkoming in reiskosten woon-werkverkeer, dienstreizen, verblijfkosten en verhuiskosten. Naar verwachting zal het nieuwe Besluit dat het wetgevingstraject nog moet doorlopen vanaf 1 juli 2008 van kracht worden.

Omdat er ook op 1 januari 2008 nog geen nieuw Besluit is, wordt de Tijdelijke reisregeling verlengd. Bovendien wordt zij uitgebreid: aan collega's die met openbaar vervoer reizen verstrekt het bevoegd gezag met ingang van 1 januari 2008 een tegemoetkoming die gelijk is aan de gemaakte kosten op basis van het tarief tweede klasse van het betreffende openbaar vervoer voor het traject van de woning naar de plaats van tewerkstelling.

Reorganisatie afdeling Parkeren korps Utrecht
De bonden hebben zich moeten buigen over een verdeeld advies van de landelijke commissie reorganisaties. Deze commissie is in het leven geroepen om ophanden zijnde reorganisaties in politiekorpsen te toetsen op de in de vorige CAO afgesproken spelregels.

Tijdens de behandeling van de plannen met de afdeling Parkeren van het korps Utrecht kon de minister ons er niet van overtuigen dat collega's die overgaan van het regiokorps naar de gemeente Utrecht voldoende waarborgen en garanties meekrijgen om deze overstap met vertrouwen te kunnen maken, vooral niet op het gebied van werkgelegenheid en (pre)pensioenaanspraken. Besloten is derhalve vooralsnog niet met deze reorganisatie in te stemmen.

Wellicht komt de minister nog met een creatieve oplossing van het geschil. Anders zal de NPB niet schromen om deze zaak via de rechter en/of een arbitrage in (voor het personeel) goede banen te leiden.

Vitale functies bij reorganisaties
De NPB wil duidelijkheid krijgen over het begrip vitale functie en de bijbehorende procedure. Een vitale functie in de volksmond ook wel aangeduid als 'een kwartiermakersfunctie' is een functie die bedoeld is om vorm te geven aan een reorganisatieproces. Het zijn doorgaans functies op het niveau van Unithoofd, hoofd P&O en andere hoofden van diensten. Vaak worden vitale functies niet in een reorganisatiestatuut opgenomen en dus niet via plaatsingsprocedures maar langs de weg van sollicitatie of uitnodiging opgevuld.

Is in het kader van een regionale reorganisatie het aanwijzen van een 'vitale functie' gewenst, dan dient duidelijk te zijn wat een vitale functie precies behelst, welke spelregels er dienen te gelden en hoe de vitale functie zich verhoudt met de huidige regelgeving. De NPB wil voorkomen dat er willekeur kan ontstaan bij benoemingen in dergelijke belangrijke functies. De procedure en definitie zullen worden opgenomen in een nieuw te formuleren landelijk statuut. Korpsen krijgen nu al te horen dat ze in de tussentijd gewenste vitale functies moeten aanmelden en voor het aanwijzen daarvan eerst groen licht moeten krijgen.

Gepubliceerd op 15 november 2007 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.