Uitvoering Waterplan Leidschendam-Voorburg van start
LEIDSCHENDAM, 20071114 -- Wethouder Marcel Houtzager (waterbeheer) van Leidschendam-Voorburg en de hoogheemraden Maria Rosendal (Rijnland) en Aad Wiegman (Delfland) geven donderdagmorgen 15 november het officiële startsein voor de uitvoering van het Waterplan Leidschendam-Voorburg, een gemeenschappelijk plan van de gemeente en de hoogheemraadschappen van Delfland en Rijnland. Bij de Prinsensingel in Leidschendam verrichten zij gezamenlijk een symbolische handeling die water verbindt en kleur geeft aan de stad. De uitvoering van het eerste waterplanproject, dat is ingepast in de wegreconstructie Prinsensingel-Heuvelweg, is daarmee een feit.
Doorstroming
Bij deze reconstructie worden drie zestig meter lange ronde zogeheten duikers, ondergrondse verbindingen tussen waterpartijen, met een doorsnee van tachtig centimeter vervangen door duikers met een rechthoekige doorgang van 100 bij 125 centimeter. Dit bevordert de doorstroming waardoor de waterkwaliteit beter wordt. Daarnaast is achthonderd meter traditionele oever natuurvriendelijk gemaakt. Dit project is de eerste van de ongeveer vijftig maatregelen uit het Waterplan om het tekort van circa tien hectare aan open water in het stedelijk gebied van Leidschendam-Voorburg op te vangen. Hierdoor wordt het water schoner, ontstaat visueel aantrekkelijk water en worden wateroverlast en verdroging voorkomen. De uitvoering van het Waterplan moet in 2015 zijn afgerond. De drie partijen plegen hiervoor gezamenlijk een investering van ongeveer elf miljoen euro.
Vlieger
De voorbereidingen voor de volgende maatregelen zijn inmiddels ver gevorderd. Het gaat dan om het verwijderen van de duiker onder de fietsverbinding Gravin Juliana van Stolberglaan-Prinsensingel in Leidschendam en de aanleg van een brug, en het vergroten van de watergangen in het poldergebied rond molen De Vlieger in Voorburg. Deze maatregelen staan voor komend jaar op de planning.
Ongeveer 2,5 jaar hebben gemeente en beide hoogheemraadschappen gewerkt aan de totstandkoming van het Waterplan, waarmee knelpunten in de waterhuishouding worden opgelost. Tijdens dit interactieve proces hebben veel betrokken inwoners en belanghebbenden zich ingezet. Met de uitvoering van de maatregelen uit het Waterplan krijgt water meer ruimte en wordt het schoner, en wordt de gemeente blauwer, groener en aantrekkelijker voor haar inwoners. Op deze manier kunnen waterkwantiteit, waterkwaliteit en leefomgeving elkaar versterken. De uitvoering van het Waterplan voegt zo echt iets toe aan de woon- en leefomgeving: verbindingen tussen waterpartijen, karakter aan wijken, avontuur en parels.
Gemeente Leidschendam-Voorburg