Veel verkopen via internet ongeldig
Webshops riskeren hoge boetes door onvolledige informatie op hun site
AMSTERDAM, 20071025 -- De afgelopen jaren zijn er op juridisch gebied veel nieuwe regels van kracht geworden voor het verkopen van goederen en/of diensten via websites. Veel webwinkels voldoen nog niet aan alle wet- en regelgeving op het gebied van E-commerce. Daaruit voortvloeiende internet-verkopen kunnen daardoor ongeldig worden verklaard, terwijl bovendien boetes kunnen worden opgelegd. Om deze problemen te voorkomen organiseren Van Rossem Advocaten en WebArchitects voor eigenaren van webwinkels, ontwikkelaars en webbouwers op 15 november 2007 vanaf 15:00 uur een gratis seminar over dit onderwerp.
In dit seminar wordt duidelijk aangegeven welke stappen bedrijven moeten ondernemen om te voldoen aan alle wettelijke vereisten voor de verkoop via websites.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer welke informatie er altijd op een website vermeld moet staan. Ook wordt aangegeven hoe met een juist gebruik van algemene voorwaarden en disclaimers aansprakelijkheden zoveel mogelijk kunnen worden beperkt. De wijze van totstandkoming van online overeenkomsten moet aan extra regels voldoen, die op dit seminar nader worden toegelicht. Tot slot komen de regels waaraan moet worden voldaan op grond van de privacy wetgeving aan de orde.
Datum en tijdstip: donderdag 15 november 2007, van 15.00 tot 18.00 uur
Locatie: WebArchitects, Joop Geesinkweg 999,1096 AZ Amsterdam
Toegang: gratis, vooraf inschrijven via www.vanrossem.nl
Het programmaoverzicht vindt u op: www.vanrossem.nl.
Achtergrondinformatie: Wettelijke vereisten voor webshophouders
Vermelding van verplichte informatie. Als u online goederen en/of diensten verkoopt, heeft u de verplichting om op uw website contact informatie over uw bedrijf te verschaffen. Het moet voor de bezoeker van uw website mogelijk zijn om deze gegevens gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk te bekijken. Indien u deze verplichtingen niet naleeft, is dit strafbaar, omdat het een economisch delict oplevert.
Disclaimer. In de disclaimer (uitsluiting van aansprakelijkheid) kunt u verschillende juridische kwesties regelen die te maken hebben met het gebruik van de website. U kunt bijvoorbeeld uw aansprakelijkheid voor mogelijke fouten op uw website beperken. Het is ook mogelijk om de rechten van intellectuele eigendom op bepaalde informatie op de website juridisch vast te leggen.
Elektronische handel. Als u online goederen en/of diensten verkoopt, zijn er diverse wettelijke regelingen waaraan u moet voldoen. Dit zijn regels die gelden tussen u en een andere onderneming (business-to-business). Strengere regels gelden voor transacties met consumenten (business-to-consumer). U moet hierbij bijvoorbeeld denken aan regels over de wijze van totstandkoming van online overeenkomsten.
Algemene voorwaarden. Bij het online verkopen van diensten en/of goederen geldt dat algemene voorwaarden alleen van toepassing zijn indien deze deel uitmaken van het aanbod dat door de koper wordt aanvaard. Het is van cruciaal belang dat de koper deze voorwaarden op de juiste wijze ter beschikking gesteld krijgt op uw website. Indien dit niet op de juiste wijze geschiedt, zijn de algemene voorwaarden (met daarin bijvoorbeeld belangrijke aansprakelijkheidsbeperkingen) niet van toepassing op de overeenkomst.
Privacy. Het gebruik van persoonsgegevens van bezoekers van uw website is aan strenge regels onderworpen. Indien u een duidelijke privacy statement op uw website plaatst, weet de bezoeker van de website dat er zorgvuldig door u wordt omgegaan met zijn/haar gegevens. Dit geeft de bezoeker een stukje extra vertrouwen in uw website.
Over Van Rossem Advocaten
Van Rossem Advocaten bestaat sinds 1991 en is een middelgroot advocatenkantoor gevestigd te Amsterdam. Het kantoor biedt juridische dienstverlening aan bedrijven en particulieren. Naast e-commerce richt Van Rossem advocaten zich onder meer op het terrein van het ICT recht, intellectueel eigendomsrecht, ondernemingsrecht, arbeidsrecht, en kennismigratie. Voorts biedt het kantoor ook diensten op het gebied van mediation, legal audits en legal project management. Zie voor meer informatie www.vanrossem.nl, email obrien@vanrossem.nl of bel Monica O'Brien op 020 5312000.
Vragen kunnen ook gesteld worden aan mr Erik van Rossem
email: vanrossem@vanrossem.nl
Foto: Van Rossem ie advocaten www.vanrossem.nl/images/foto_ie.jpg