PERSBERICHT
Wetenschappelijke informatie in gevaar
Brussel, 15 november 2007
Op initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft een groep vooraanstaande organisaties, uit de wereld van de wetenschap en de wetenschappelijke informatievoorziening, de Europese Alliance for Permanent Access opgericht. Deze alliantie stelt zich ten doel er voor te zorgen dat in Europa een organisatorische infrastructuur wordt opgezet die de duurzame toegankelijkheid tot digitale wetenschappelijke informatie waarborgt. Vandaag presenteert de Alliance for Permanent Access zich - met een strategische conferentie - in Brussel aan vertegenwoordigers van grote (Europese) onderzoeksinstellingen, de Europese Commissie en nationale overheden. De alliantie - bestaande uit onder andere CERN, ESA en Max Planck Gesellschaft - wil met deze partijen praten over het belang van een duurzame infrastructuur die permanente toegankelijkheid tot wetenschappelijke informatie voor Europa garandeert.
European Alliance for Permanent Access
De maatschappij is in toenemende mate afhankelijk van digitale informatie. Niemand kan het behoud en de toegankelijkheid van die informatie op de lange termijn garanderen. Wanneer er digitale onderzoeksgegevens verloren gaan, loopt het wetenschappelijke proces direct gevaar.
De Alliance for Permanent Access heeft het initiatief genomen hier verbetering in aan te brengen. De groep bestaat onder meer uit CERN, European Space Agency, Max Planck Gesellschaft, European Science Foundation, de nationale bibliotheken van Engeland, Nederland en Duitsland en de internationale organisatie van wetenschappelijke uitgevers. De alliantie stelt zich ten doel de totstandkoming te bevorderen van een Europese infrastructuur die duurzame toegankelijkheid waarborgt tot de digitale wetenschappelijke informatie in Europa. Het gaat daarbij zowel om de wetenschappelijke publicaties als om de onderliggende onderzoeksgegevens. Op basis van de aanwezige expertise bij de leden van de alliantie zal de noodzakelijke R&D worden geïnitieerd, belanghebbenden worden ondersteund en samenwerking - ook intercontinentaal - worden bevorderd. De beoogde Europese infrastructuur is een virtuele infrastructuur die de alliantie stap voor stap wil opbouwen in overleg met relevante wetenschappelijke partijen, de Europese Commissie en nationale overheden. De conferentie vormt de aftrap voor dit overleg.
Houdbaarheid van de 'records of science'
Wetenschap, overheden, culturele organisaties produceren en archiveren enorme hoeveelheden data. Digitale gegevens zijn echter bijzonder kwetsbaar. Digitale dragers hebben een beperkte levensduur, opslagformaten, bijbehorende applicaties en hardwareplatforms wijzigen iedere 3-5 jaar. Gebruik van digitale gegevens op langere termijn kan niemand garanderen, terwijl iedereen de waarde van die gegevens onderschrijft.
Nieuw onderzoek zal zich altijd baseren op voorgaande onderzoeksresultaten. Wanneer die resultaten niet meer beschikbaar zijn, komt het wetenschappelijke proces in gevaar.
Onderzoek naar en ontwikkeling van methoden en technieken om digitale informatie voor de lange termijn bruikbaar te houden staat nog in de kinderschoenen. De kosten voor hoogwaardige bewaring en duurzame toegankelijkheid zijn grotendeels onbekend. De verantwoordelijkheden voor een duurzaam beheer van de digitale 'records of science' zijn in Europa nog onvoldoende bij betrouwbare organisaties belegd. Op de conferentie in Brussel presenteert de Alliance for Permanent Access haar visie op deze uitdaging.
---