Gemeente Twenterand


Deel Veenschap terug in oorspronkelijke staat
Aanleg wandelpad met deels knuppelpad tussen Hazenpad en Oosterveenweg

Augustus jl. is gestart met de onderhoudswerkzaamheden in het Veenschap gelegen tussen het Hazenpad en de Verbindingsleiding tussen Westerhaar en Vriezenveen. In dit gebied worden bomen gezaagd, zodat er weer een open ruimte ontstaat die mogelijkheden biedt voor nieuwe natuurontwikkeling. Ook is op het perceel van de gemeente tussen het Hazenpad en de Oosterveenweg een wandelpad aangelegd van ca. 250 meter. Omdat een deel van dit pad (ca. 50 meter) over zeer drassige grond loopt is hier een zogenaamd 'knuppelpad'(in de drassige grond werd vroeger een pad met berkenstammetjes aangelegd het zogenaamde 'knuppelpad') aangelegd. Nu wordt het drassige deel met eiken vlonders aangelegd en de rest met plaggen heide. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Soweco en mede mogelijk gemaakt door provinciale gelden in het kader van de reconstructie en bijdragen van de gemeente Twenterand.

Het gebied van het Veenschap, gelegen tussen het Hazenpad en de Verbindingsleiding tussen Westerhaar en Vriezenveen, is een gebied van ongeveer 11 hectare bestaande uit 28 percelen met vele eigenaren. De gemeente heeft daarin een perceel van ongeveer 28000m² in eigendom. De gemeente Twenterand heeft uitvoerig overleg gehad met de grondeigenaren en de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) afdeling Vriezenveen om een plan te ontwikkelen voor dit gebied. Voor de KNNV gaat hiermee een lang gekoesterde wens in vervulling.

Gebied
Het gebied bestaat uit afgegraven hoogveen met hier en daar nog resten van het oorspronkelijke hoogveen. Vanuit Vriezenveen en Westerhaar werd hier turf gewonnen voor eigen gebruik, de zogenaamde eenmansturfpercelen. Door vererving zijn er nu op de meeste percelen meerdere eigenaren. Doordat er geen turf meer mag worden gewonnen is in dit gebied de laatste vijfentwintig jaar spontane bosgroei ontstaan. Hierdoor is de heide bijna verloren gegaan en ging door de wortelgroei en uitdroging de specifieke bovenlaag van het veen verloren.

Veengeschiedenis
Omdat het hier om een gebied gaat met de veengeschiedenis van Vriezenveen en Westerhaar, wil de gemeente Twenterand dit terugbrengen in de oorspronkelijke staat en de mogelijkheid voor de ontwikkeling van nieuwe heide en aanverwante plantensoorten creëren. Ook wordt het gebied voor publiek toegankelijk gemaakt door de aanleg van een wandelpad/ knuppelpad. In het voorjaar van 2008 komt er een wandelbrug over de Verbindingsleiding en aan beide ingangen van het wandelpad komen informatieborden en bankjes. Vanuit het Veenmuseum kan men door een uniek stukje natuur in Nederland wandelen.