Rijksuniversiteit Groningen

19 - Leren communiceren met een doofblinde

aflevering 19/2007

Bekijk hier aflevering 19

Uitzending:
Donderdag 15 november 2007 op TV Noord om 18.44 uur en daarna iedere twee uur tot en met 6.44 uur

Met mensen die doof én blind geboren zijn, is het moeilijk te communiceren. Zij kennen immers geen taal en hebben ook geen 'beeld' van de wereld zoals zienden dat hebben. In de omgang tussen doofblinden en hun naasten of hun verzorgers kunnen daarom gemakkelijk misverstanden ontstaan. Eenzaamheid en frustratie liggen dan opde loer. Communiceren met mensen met aangeboren doofblindheid moet je daarom leren. Dankzij wetenschappelijk onderzoek maakt men inmiddels grote vorderingen in omgangstechnieken.

De Rijksuniversiteit Groningen heeft de enige masteropleiding in de wereld gespecialiseerd op het terrein van aangeboren doofblindheid.

Adams Appel sprak met de coördinator van deze masteropleiding dr. Marleen Janssen en filmde bovendien met een van de afgestudeerden, drs. Kitty Bloeming, op het centrum voor mensen met een zintuiglijke beperking De Brink in Vries. Daar is een woongroep voor doofblinde mensen.

Begin november 2007 ontving de eerste lichting studenten het diploma van de nieuwe masteropleiding aan de RUG. Zij studeerden af als masters Orthopedagogiek, met de specialisatie Communicatie en Congenitale Doofblindheid.

Programmamaker

Koen de Koning

Eindredactie en productie

Paul Lamens voor Castel Mediaproducties

Montage

Rob Neefjes Video Editing

Hoofdredactie

Fenneke Colstee, Rijksuniversiteit Groningen

Gasten
dr. Marleen Janssen, Orthopedagogiek, RUG en drs. Kitty Bloeming, afgestudeerd master en promovenda aan de RUG

Informatie

Fenneke Colstee-Wieringa

.

Links

Op 8 november 2007 ontvingen de eerste studenten hun diploma. Zij studeercen af als Masters Orthopedagogiek, met de specialisatie Communicatie en Congenitale Doofblindheid. Naar aanleiding van de eerste afgestudeerden bracht de RUG een persbericht uit en verscheen dit artikel in de Universiteitskrant.

Coördinator van de opleiding is de orthopedagoog dr. Marleen Janssen. Zij was eerder dit jaar een van de auteurs van het Kennisplan Doofblindheid (PDF). Ook stelde zij Oog Voor Het Doofblinde Kind (PDF) samen, een informatiegids voor ouders van jonge kinderen met een visuele en een auditieve handicap. In 2003 publiceerde het Brabants Dagblad een interview met Marleen Janssen .

Voor deze aflevering van Adams Appel werd gefilmd op het onderzoeks- en behandelcentrum De Brink in Vries. We spraken er onder meer met Kitty Bloeming, één van de studenten van de eerste groep Masters. Kitty bezocht eind september de veertiende wereldconferentie van Deafblind International) in Perth, Australië.

Helen Keller is wereldwijd waarschijnlijk de meest bekende doofblinde persoon. Keller werd in 1882 doofblind, maar wist als eerste doofblinde een schoolopleiding te voltooien. In 1904 promoveerde zij cum laude in de taalwetenschap. Dankzij het verfilmde toneelstuk The miracle worker werd zij wereldberoemd. Zij beheerste zeven talen en bezat verscheidene eredoctoraten, meldt Wikipedia. Wereldwijd zijn nog altijd Helen Keller-stichtingen actief.

Het Landelijk Expertisecentrum Doofblindheid richt zich op de verspreiding van kennis en expertise over doofblindheid.

Tot slot een zeer leesbaar artikel over doofblindheid uit de Metro.

Doofblinden praten met hun handen

Doofblindheid (WikipediA)

Doofblindenwereld.nl

Links