Gemeente Boarnsterhim


Sociaal Team Boarnsterhim functioneert goed

Sociaal Team Boarnsterhim functioneert goed.
Het Sociaal Team Boarnsterhim functioneert een jaar. Uit het evaluatierapport over het eerste jaar blijkt dat het Sociaal Team goed functioneert. Betrokkenheid van de deelnemers en korte lijnen tussen de organisaties is een succesformule. Het college van burgemeester en wethouders van Boarnsterhim heeft besloten om het team te continueren.

Veel gezinnen en alleenstaanden redden het niet op eigen kracht. Ze hebben psychische problemen, vaak geen werk, relatieproblemen, schulden, verslavingsproblemen, woonproblemen enzovoort. Veel van deze problemen staan niet op zichzelf, maar versterken elkaar.

Tot september 2006 werd voor hulp aan de betrokkenen afstemming tussen de verschillende instellingen in de gemeente Boarnsterhim gevonden in het zogenaamde 1e lijns overleg. Door toename van de problematiek en de complexheid ervan bleek er behoefte te zijn aan professionalisering van het 1e lijns overleg. Dit heeft geleid tot de installatie van het sociaal team. Het sociaal team is een geprofessionaliseerd samenwerkingsverband tussen verschillende hulpverlenende instellingen, onder aanvoering van een onafhankelijke voorzitter/coördinator. Hiermee wordt beoogd te komen tot een integrale aanpak in het voorkomen van maatschappelijke uitsluiting van kwetsbare burgers. Het sociaal team richt zich op complexe situaties waar sprake is van meervoudige problematiek. In het sociaal team zijn organisaties vertegenwoordigd als: Stichting Maatschappelijk Werk Fryslân; woningbouwcorporatie Welkom, politie Boarnsterhim; GGZ Friesland; buro woonondersteuning SMO Fryslân; Verslavingszorg Noord Nederland; gemeente Boarnsterhim. Incidenteel nemen andere organisaties deel, zoals: GGD; GKB; MEE Friesland; Thuiszorg; Jeugdzorg.

Vanaf september 2006 zijn 41 verschillende cliëntsituaties ingebracht en besproken. De problematiek was divers. In de meeste gevallen heeft interventie van het sociaal team geholpen om de problemen het hoofd te kunnen bieden en/of te verminderen. In een aantal gevallen is dat niet gelukt, met name omdat de betrokkenen aanhoudend de aangereikte hulp afwijzen.

De conclusie die uit de evaluatie kan worden getrokken is dat het sociaal team werkt. Natuurlijk zijn er verbeterpunten uit de evaluatie gekomen. Maar de resultaten, na één jaar ervaring met de gekozen aanpak, zijn dusdanig positief dat het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om het sociaal team te continueren.