Voedingcentrum


Acrylamide in eten kan kanker veroorzaken

15 november 2007

Acrylamide is een stof die voorkomt in onder andere patat, koffie, chips en ontbijtkoek. Bij onderzoek van de Universiteit Maastricht (in opdracht van de VWA) zijn nu aanwijzingen gevonden dat acrylamide tot kanker bij mensen kan leiden. Tot nu toe was dit alleen bij dieren aangetoond. U kunt acrylamide niet helemaal vermijden, maar wel kunt u heel weinig van die stof binnenkrijgen, bijvoorbeeld door gevarieerd te eten. Zo verkleint u de kans op schadelijke effecten flink. Hiernaast is het zo dat de hoeveelheid acrylamide in chips en ontbijtkoek sinds 2002 sterk is verminderd. Natuurlijk vindt het Voedingscentrum het belangrijk dat de industrie nog minder acrylamide in eten laat ontstaan.

De VWA heeft de Universiteit Maastricht onderzoek laten doen naar het verband tussen acrylamide in eten en kanker. Het verband was al aangetoond met dierproeven, maar is nu ook bij mensen gevonden. Zo is bij vrouwen een aanwijzing voor het verband met baarmoederkanker en eierstokkanker gevonden. Acrylamide is een stof die door een chemische reactie ontstaat bij frituren, roosteren, barbecuen, bakken, braden of grillen van zetmeelrijk voedsel, zoals aardappelen en granen. In rauwe en gekookte producten komt geen acrylamide voor. Ook al kunt u acrylamide in uw voeding niet helemaal vermijden, toch is er geen reden tot paniek. Zo heeft de industrie de hoeveelheid acrylamide in chips en ontbijtkoek sinds 2002 al verlaagd.

Gevarieerd eten

Maar ook als consument kunt u veel doen om de hoeveelheid acrylamide te verlagen. De helft van de hoeveelheid acrylamide die u binnenkrijgt heeft met de keuze en de andere helft met de bereiding van uw eten te maken. Wat de keuze betreft: het is onmogelijk om helemaal geen acrylamide binnen te krijgen. Het zit in heel veel eten. Patat en koffie zorgen voor meer dan de helft van de acrylamide die Nederlanders in totaal binnen krijgen. De bijdrage van chips, biscuit en koek ligt rond de tien tot vijftien procent. Ook in ontbijtkoek, brood en speculaas zit acrylamide. In het algemeen geldt: eet gevarieerd en niet te veel patat, koek en chips. Dit is niet alleen goed voor de hoeveelheid acrylamide die u binnenkrijgt, maar scheelt ook flink in de calorieën. Overigens krijgen rokers ook veel acrylamide binnen.

Opletten bij de bereiding van eten

Naast gevarieerd eten met niet te veel patat, koek en chips kunt u als consument nog meer doen om zo min mogelijk acrylamide binnen te krijgen. Hieronder tips om de vorming van acrylamide bij de bereiding van eten te beperken:

* Bak aardappelen en aardappelproducten niet bruin, maar goudgeel.


* Volg de aanwijzingen op de verpakking van aardappelproducten en frites en bak ze in kleine porties. Frituur op 175ºC en niet langer dan nodig.

* Ovenfrites bevatten meer suikers. Als deze worden gefrituurd, wordt het acrylamidegehalte onnodig hoog. Bak deze fritessoorten daarom alleen in de oven en niet langer dan de aanwijzingen op de verpakking.

* Bewaar aardappelen donker en koel, maar bewaar ze vooral als je ze bakt of frituurt niet kouder dan 8 graden.