Trendwatchers Bakas en Creemers: "Olieprijs gaat jojoën."
15/11/2007 15:36
Dexter Communicatie
De prijs van ruwe olie nadert de psychologische grens van $100 per vat!
We krijgen te maken met een olieprijs die sterk gaat jojoën, met een algehele tendens die opwaarts is.
Tien jaar geleden kostte hetzelfde vat olie gemiddeld nog $20. Veel consumenten maken zich zorgen. Hoe ziet de toekomst eruit? Volgens experts zal de oliemarkt de komende decennia alsmaar wisselvalliger worden. Trendwatchers Creemers en Bakas:"We krijgen te maken met een olieprijs die sterk gaat jojoën, met een algehele tendens die opwaarts is." Structurele factoren die voor prijsdruk zorgen zijn de alsmaar toenemende vraag naar olie, met name uit landen als China, India en Rusland, en een stagnerend aanbod. Grote olievelden in de Golf van Mexico en de Noordzee zullen over een aantal jaren uitgeput raken, waardoor we meer dan nu al het geval is afhankelijk worden van aanvoer uit het Midden-Oosten. Adjiedj Bakas, met Creemers auteur van het onlangs verschenen boek Leven zonder Olie: "In geopolitiek opzicht is een dergelijke afhankelijkheid niet fijns. We worden afhankelijk van wispelturige staten als Saudi-Arabië en Iran, en financieren met onze oliedollars ook nog eens het islamitisch fundamentalisme."
Het gezaghebbende International Energy Agency, dat bekend staat om zijn neutrale, weinig alarmistische berichtgeving, verwacht dat door de expansieve economische ontwikkelingen de vraag naar olie zal stijgen van 85 miljoen vaten per dag nu, naar 115 miljoen vaten per dag in 2030. Zelfs experts uit de olie-industrie betwijfelen of een dergelijke productie haalbaar is. Christophe de Margerie, CEO van de Franse oliegigant Total, vindt een productie van 100 miljoen vaten per dag al te optimistisch. "Door dergelijke vooruitzichten wordt de markt onrustig," aldus Creemers. "Bij de grote massa van consumenten zorgt dit soort berichten voor terughoudendheid in de consumptie. Op den duur kan dat de economie zelfs remmen, waardoor de vraag naar olie terug zal lopen en de prijs weer gaat zakken. Maar vooralsnog zien speculanten wereldwijd juist hun kansen schoon." Speculanten, die momenteel massaal 'olie futures' kopen om te profiteren van de krappere oliemarkt, doen de al aanwezige onbestendigheid van die markt verder toenemen. Het jojo-effect op de oliemarkt zal dan ook alleen maar toenemen de komende jaren.
Speculanten spelen een steeds grotere rol op de oliemarkt. Momenteel zijn er zo'n 595 hedge funds die zich op enigerlei wijze met energiehandel bezighouden, terwijl dat er drie jaar geleden nog maar 180 waren. Met het naderen van de psychologische grens van $100 per vat zullen veel speculanten echter het zekere voor het onzekere nemen en "uitstappen", wat op korte termijn voor een prijsval kan zorgen. Sowieso komt er na een periode met sterk stijgende prijzen altijd een prijscorrectie van zo'n 20%, wat zou betekenen dat de olieprijs op niet al te lange termijn terug gaat zakken naar zo'n $80 per vat ruwe olie. Bakas: "Ook economische malaise in bijvoorbeeld de VS of China kunnen voor een prijsval zorgen. Je zag dat in de jaren negentig ook, toen door de financiële crisis in Oost-Azië de prijs per vat olie in enkele maanden tijd halveerde van $20 tot $10 per vat."
Maar met het naderende olietekort op middellange termijn is de algehele trend desondanks sterk opwaarts. Bij de minste of geringste bedreiging van de olieproductie, bijvoorbeeld door politieke instabiliteit in olieproducerende regio's of door berichten over natuurrampen die de olieproductie in gevaar kunnen brengen, zullen de prijzen, opgeklopt door speculanten, meteen weer de pan uit rijzen. Uiteindelijk zal ook hier de wal het schip keren, ook te lezen in Leven zonder Olie. Creemers: "We moeten niet vergeten dat we rond 2015 met een echt probleem zitten. Er kan gewoon niet genoeg olie worden opgepompt om aan de rond die tijd verdubbelde vraag te voldoen. Ook alternatieve energiebronnen zullen niet geheel in de toegenomen vraag kunnen voorzien. We hebben echte gedragsveranderingen nodig om deze crisis de baas te worden." Bakas voegt daar, optimistisch als altijd, aan toe: "Maar de mens is erg inventief. Ik verwacht dat rond die tijd grote veranderingen in de energie-economie hebben plaatsgevonden en dat we schone en ruim voorradige alternatieven voorhanden hebben."
http://www.levenzonderolie.nl