Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Vogelaar wil Verenigingen van Eigenaren activeren

15-11-2007

Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie wil eigenaren van koopappartementen verder stimuleren om hun verantwoordelijkheid te nemen bij het onderhoud van hun woning. Waar zij die verantwoordelijkheid onvoldoende nemen, wil zij gemeenten de mogelijkheid geven de Vereniging van Eigenaren (VvE) bijeen te roepen en voorstellen te doen. Een kwalitatief goede particuliere woningvoorraad en een goede beheerstructuur bij VvE's is van groot belang om de leefbaarheid in de wijken te versterken, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

De kwaliteit van particuliere koopappartementen is over het algemeen goed. Maar waar achterstallig onderhoud geconcentreerd is in bepaalde buurten of wijken, geeft dat een weinig aantrekkelijke uitstraling wat weer tot verdere achteruitgang van de wijk kan leiden. Naast een buurt- en wijkgerichte aanpak wil Vogelaar vooral de eigenaren van de appartementen zelf activeren om hun bezit op orde te krijgen. Daarbij richt zij zich op het functioneren van de Verenigingen van Eigenaren, die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de gemeenschappelijke delen van een pand.
Gemeenten hebben reeds instrumenten om op verschillende manieren eigenaren te stimuleren tot verbetering van hun woning. Maar gebrekkig of niet functionerende VvE's kunnen goed beheer van particuliere koopappartementen in de weg staan. Voor een duurzame verbetering is een totaalpakket aan maatregelen nodig, stelt minister Vogelaar.

Reservefonds
Het is het beste als VvE's zelf een meerjarenonderhoudsplan opstellen maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd. Daarom is één van de maatregelen te komen tot een indicatieve richtlijn voor de minimale stortingen in, of de gewenste omvang van, het verplichte reservefonds dat vanaf 1 mei 2008 voor alle VvE's verplicht wordt. Vogelaar wil geen vaste norm voor het reservefonds verplicht stellen omdat het gros van de VvEs geen problemen heeft en het ook moeilijk is één norm voor de verschillende typen VvE's vast te stellen.
In overleg met makelaars en notarissen wil de minister verder de voorlichting aan individuele kopers en eigenaren meer op maat gaan snijden. Verder wil zij stimuleren dat corporaties een grotere rol gaan spelen in het beheer van particuliere woningen, door hun diensten aan te bieden aan VvE's en door bijvoorbeeld een bruidsschat mee te geven bij woningen die zij verkopen. Ook door aankopen van particuliere woningen kunnen corporaties een rol spelen in het tegengaan van de verloedering van panden.
Voor situaties waar deze maatregelen onvoldoende soelaas bieden, waar door tekortschietend beheer verloedering dreigt, wil Vogelaar dat gemeenten de besluitvorming van Verenigingen van Eigenaren kunnen beïnvloeden en voorstellen kunnen doen om de VvE actiever te maken. Daartoe moet de regeling voor appartementsrecht in het Burgerlijk Wetboek worden gewijzigd.

Vooroorlogse woningen
In Nederland zijn er ongeveer 506.000 koopappartementen waarvoor circa 94.000 VvE's verantwoordelijk zijn. Circa 30.000 VvE's hebben 2 appartementseigenaars (veelal boven-benedenwoningen), ca. 20.000 hebben drie appartementseigenaars en ca. 30.000 hebben er vier. De helft van de VvE's bevindt zich in de vier grote steden. Ongeveer een vijfde van de appartementen heeft geen actieve VvE. Actieve VvE's ontbreken vooral in de vooroorlogse woningen. Bij met name de kleine VvE's, vaak beneden- en bovenwoningen, ontbreekt een goede beheerstructuur. Van de 120.000 vooroorlogse appartementen heeft de helft geen actieve VvE. Ruim 32.000 appartementen hebben een slechte staat van onderhoud.

Meer informatie


* Dossier Koopwoningen