TNO: collectief warm tapwater niet beter dan moderne HR-ketel

15/11/2007 14:10



Huijskens & Istha



Persbericht

TNO-rapport: collectief warm tapwater niet beter dan moderne HR-ketel

Drinkwaterbedrijf Oasen waarschuwt voor Legionella in reactie op convenant Cramer met gemeenten

Collectief warm tapwater, een systeem waarbij huishoudens warm water kant en klaar krijgen aangeleverd, is lang niet zo duurzaam als energiebedrijven beweren. Dat blijkt uit een rapport dat drinkwaterbedrijf Oasen door TNO liet uitvoeren en vandaag op haar website publiceert. Eerder onderzoek door TNO toonde bovendien aan dat collectieve warmtesystemen het risico op Legionella vergroten.

Met de publicatie van het rapport reageert Oasen op het klimaatconvenant dat minister Cramer eerder deze week sloot met de VNG (Nederlandse Gemeenten). Cramer pleit in het convenant voor meer 'innovatieve initiatieven' op het gebied van duurzaam wonen. Oasen is bang dat onder het etiket van milieuwinst allerlei warmte technieken voor huishoudens geĂŻntroduceerd worden, die tot Legionella in drinkwater kunnen leiden.

Bij een collectief warm tapwatersysteem transporteren energiebedrijven opgewarmd water in aparte leidingen naar huizen in nieuwbouwwijken. Een HR-ketel is dan niet meer nodig. Het warm tapwater komt uit dezelfde mengkraan als het koude drinkwater, en zal ook voor consumptie gebruikt worden.

Energiebedrijven benadrukken de duurzaamheid van het systeem. Het zou energiezuiniger zijn dan conventionele systemen. Uit het vandaag gepubliceerde TNO-rapport blijkt echter dat een warm tapwatersysteem ongeveer net zo energiezuinig is als een moderne HR-ketel. Oasen liet dit onderzoek uitvoeren vanwege een conflict dat ze met Nuon heeft over collectief warm tapwater in een nieuwbouwwijk in Bodegraven.

Drinkwaterbedrijf Oasen maakt zich ernstige zorgen over de risico's van collectief warm tapwatersystemen voor de gezondheid. Uit het TNO-rapport blijkt dat er allerlei extra technische maatregelen nodig zijn om het drinkwater te behoeden voor onder meer Legionella. Die maatregelen, blijkt vaak in de praktijk, kunnen stuk voor stuk falen.

In dit verband verwijst Oasen ook naar onderzoek uit februari door TNO over de risico's op Legionella bij collectieve warmtesystemen. Daar waar warme leidingen in de buurt van de koude waterleiding komen, kan opwarming van het drinkwater ontstaan. In tweederde van de onderzochte woningen kwam de temperatuur van het drinkwater incidenteel of regelmatig boven de maximale grens van 25 graden. Boven deze temperatuur kan Legionella ontstaan.

Volgens Oasen is het zeer onwaarschijnlijk dat collectief warm tapwater op het gebied van duurzaamheid over vijf jaar nog steeds kan wedijveren met individuele systemen. De toekomst ligt volgens Oasen in individuele systemen, waaronder een nieuwe generatie HR-ketels in combinatie met microWarmteKrachtKoppeling. Aangezien een woonwijk voor minstens dertig jaar vastzit aan een collectief warmtapwatersysteem, kunnen gemeenten voor hun nieuwbouwwijk beter voor deze individuele systemen kiezen.