Ingezonden persbericht
persinformatie
6% omzetstijging voor bloemenveilingen in oktober
De gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland hebben in oktober een omzet behaald van 339 miljoen euro. Dit was een stijging van 6% ten opzichte van oktober vorig jaar. De aanvoer van producten nam toe met 4,2% tot een totaal van 997 miljoen stuks. Afgerond bleef de gemiddelde prijs onveranderd. Er werd net als vorig jaar 34 cent betaald. Voor deze resultaten hadden de veilingen wel 1 veildag meer nodig. Tot en met oktober bedroeg de omzet een kleine 3.6 miljard euro. De aanvoer bedroeg over die periode bijna 11 miljard stuks. Dit aantal is net iets minder dan een jaar eerder over deze periode. De aanvoer daalde 0,3%. De gemiddelde prijs bedroeg 33 cent. Dit was 2 cent meer dan tot en met oktober vorig jaar. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).
Snijbloemen
De omzet van snijbloemen in oktober bedroeg 221 miljoen euro. Dit was 2,1% meer dan een jaar eerder. De aanvoer nam toe met 4% tot net iets boven de 900 miljoen stuks. De gemiddelde prijs daalde iets maar bleef afgerond onveranderd op 25 cent staan.
. De rozenomzet steeg met 4,1% tot boven de 70 miljoen euro. Ook de aanvoer nam toe met 3% tot bijna 303 miljoen stuks. De gemiddelde prijs bleef afgerond onveranderd en bedroeg 23 cent. De aanvoer van grootbloemige soorten nam zowel uit Nederland (+4%) als uit het buitenland (+18%) toe. De gemiddelde prijzen van beide herkomsten groeien iets naar elkaar toe. De gemiddeld prijs van Nederlandse aanvoer daalde 2 cent tot 34 cent terwijl de gemiddelde prijs voor importproducten marginaal steeg, maar afgerond onveranderd 17 cent opleverde. Groei zit in de aanvoer van trosrozen. Kleinbloemige rozen wordt steeds minder aangevoerd op de veiling.
. Traditioneel gezien is oktober dé maand voor chrysanten. In de aanloop naar 1 en 2 november is deze bloem een gewild artikel. Kwekers houden hier rekening mee met hun teeltplanning. Ook dit jaar bleek de aanvoer weer groter dan een jaar eerder. Bij de trosvarianten bedroeg de meeraanvoer 7,3%. Bij de geplozen varianten steeg de aanvoer met 9,4%. De gemiddelde prijs van troschrysanten daalde. Zowel bij de santinisoorten als bij de trosvariant daalde de gemiddelde prijs. Ten opzichte van vorig jaar groeide het aandeel santini in de totaal aanvoer. Mede daardoor daalde de gemiddelde prijs van de hele troschrysanten groep met 2 cent tot 26 cent tegen 28 cent een jaar eerder. De omzet kromp met 2,1%. Bij de geplozen variant kon de gemiddelde prijs wel iets toenemen. Afgerond bleef de teller op 46 cent staan. Door deze ontwikkeling was de omzet bijna 10% hoger.
. Freesia was het product uit de top 10 die de grootste omzetgroei liet zien. Dit mag best als opvallend worden gekenmerkt. De aanvoer nam namelijk af met 1,8%. Door een prijsstijging van 2 cent naar 15 cent gemiddeld kon de omzet naar een kleine 4 miljoen euro stijgen. Dit product werd veel bemiddeld. Hierdoor ontstond koopkracht op de klok waardoor de gemiddelde prijs kon stijgen.
. Een andere verrassende statistiek viel te noteren bij de aanvoer van Zantedeschia. Deze aanvoer steeg maar liefst met 50,9%. Door deze enorme toename werden de prijzen van vorig jaar bij lange na niet gehaald. In plaats van de 65 cent die vorig jaar werd betaald kwam de gemiddelde prijs nu uit op 46 cent. Wel kon de omzet nog toenemen:5,4%. De stijging van de aanvoer was te verklaren door het andere weerbeeld ten opzichte van een jaar eerder en een verschuiving van het assortiment naar producten met een hogere productie en kleinere stelen. Mede daardoor zakte de gemiddelde prijs.
Kamerplanten
De omzet van kamerplanten steeg in oktober met 15,5%. Hiermee bedroeg de omzet een kleine 100 miljoen euro. De omzet kon zo toenemen omdat de aanvoer met 9,1% toenam tot ruim 66 miljoen planten. Naast deze aanvoertoename lag ook de gemiddelde prijs hoger dan een jaar eerder. Er werd E1,52 betaald tegen E1,44 vorig jaar.
. Phalaenopsis speelde weer een opvallende rol in de cijfers van deze maand. De aanvoer steeg met 71,8% ten opzichte van een jaar eerder. Deze enorme stijging deed de gemiddelde prijs geen goed. Deze daalde met 93 cent tot E4,72. De omzet groeide met bijna 44% tot ver boven de 20 miljoen euro. De Phalaenopsis omzet bedroeg de afgelopen maand dan ook ruim 20% van de totale kamerplanten omzet.
. Ook Anthurium kende een zeer sterke groei van de aanvoer. Er werd 37,5% meer aangevoerd. Ook hier daalde de gemiddelde prijs sterk (-69 cent). De omzet steeg met 14% tot 4,6 miljoen euro.
. Dat een aanvoerstijging ook gepaard kan gaan met een toename van de gemiddelde prijs bewees Cyclamen. De aanvoer van deze productgroep steeg echter wel minder hard dan bij Phalaenopsis en Anthurium maar de 13,3% mag nog altijd fors genoemd worden. De gemiddelde prijs steeg met 10 cent tot 89 cent. De omzet steeg hierdoor met 28%.
Tuinplanten
De omzet bij tuinplanten steeg met bijna 9% tot 18,6 miljoen euro. Deze stijging werd veroorzaakt door een toegenomen gemiddelde prijs die kopers voor deze producten wilde betalen. Wellicht ingegeven door een wat krappere aanvoer (1,8%) steeg de prijs met 6 cent tot 65 cent gemiddeld. Er werden ruim 29 miljoen planten voor de tuin verhandeld.
. Het seizoen voor de typische najaarproducten is in volle gang. Opvallend in de afgelopen maand was de stabiele prijsvorming van Calluna bij een toegenomen aanvoer van 17%. Daarnaast behaalden Viola aanzienlijk
. betere resultaten dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs steeg met 10 cent naar 29 cent waardoor de omzet bijna 46% toenam.
- einde persinformatie -
Ingezonden persbericht