Gemeente Vlaardingen


Onderhoud en beheer watergangen

15 november 2007

ondertekening convenant gemeente - hoogheemraadschap

In 1289 kregen de heemraden van Delfland van graaf Floris V het recht om te schouwen, keuren te maken en recht te spreken binnen het gebied van Delfland. In de loop der eeuwen is Delfland veel van die rechten kwijtgeraakt, maar de onderhouds- en beheertaken aan watergangen van Vlaardingen zijn nu terug bij het hoogheemraadschap. Voor vragen en opmerkingen over het waterbeheer in de stad moet u voortaan bij het hoogheemraadschap zijn.

Wethouder Hans Versluijs (m) en hoogheemraad J. van der Burg (r)ondertekenden maandag 12 november in Delft een herpolderovereenkomst onder het goedkeurend oog van jhr. mr. A. van der Goes van Naters (l, dijkgraaf 1853 - 1870). Het convenant tussen gemeente en hoogheemraadschap heeft betrekking op Holy, Babberspolder (inclusief Oostwijk), Centrum-West (inclusief Vettenoord) en de Broekpolder. In deze peilgebieden wordt Delflands Algemene Keur van kracht. Dit is een verordening met geboden en verboden voor oppervlaktewateren, bruggen, sluizen en dergelijke.

In het convenant is geregeld dat Delfland ook de bediening en het beheer en onderhoud van de singelgemalen, stuwen en waterinlaten in deze gebieden van de gemeente overneemt. Van het Singelgemaal Holy, Waterval Holy, Singelgemaal Plein 1940, Singelgemaal Westwijk, Onderbemaling Broekpolder-Noord en de Waterzuivering Broekpolder neemt Delfland zowel het eigendom als de bediening over.

Op papier is de overdracht het zogenaamde herpolderen per direct geregeld. In werkelijkheid verloopt de overgang in stappen: de drie peilgebieden Holy, Babberspolder en Centrum-West worden de komende drie jaar één voor één aan Delfland overgedragen. Ook het beheer van het peilgebied Broekpolder wordt binnen drie jaar aan Delfland overgedragen.

Zogenaamd buitengewoon onderhoud (onder meer het op hoogte houden) van de zogenaamde polder- en boezemkaden is na de herpoldering de verantwoordelijkheid van Delfland, evenals het onderhoud aan de hoofdwatergangen in de stad: het krozen, zuiveren en baggeren. Voor de overige watergangen blijft de gemeente onderhoudsplichtig. Delfland en de gemeente stemmen de onderhoudswerkzaamheden met elkaar af en combineren het waar mogelijk.

Zolang u geen steiger wilt bouwen, zult u van de overdracht van taken en verantwoordelijkheden nagenoeg niets merken. Wel kunt u vanaf vandaag voor vragen en opmerkingen over het waterbeheer in Vlaardingen terecht bij het meldpunt toezicht van het Hoogheemraadschap van Delfland (24 uur per dag, zeven dagen per week): (015) 270 18 88 of meldpunt@hhdelfland.nl.