Woonbond


15-11-2007

Huurders draaien op voor het begrotingstekort Rijk

'De Nederlandse Woonbond, de landelijke vereniging van huurders, vindt dat het geld van de corporaties niet moet worden gebruikt om begrotingstekorten van de rijksoverheid weg te werken, maar moet worden geïnvesteerd in de volkshuisvesting. Het geld is daar hard nodig. Er moet nog heel veel gebeuren op het gebied van nieuwbouw van betaalbare huurwoningen, kwaliteitsverbetering van de woningen, energiebesparing en de leefbaarheid van buurten en wijken.' Dit is de mening van Woonbonddirecteur Ronald Paping zoals hij die verwoordt in een opiniestuk dat is aangeboden aan de GPD-pers.

In het kort komt het betoog van Paping erop neer dat het onaanvaardbaar is dat het kabinet met geld van de woningcorporaties de Rijksbegroting sluitend wil maken. Het gaat ook nog eens om een groot bedrag, namelijk 500 miljoen euro per jaar. Het voorstel staat in het Belastingplan 2008, dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken en wordt in de vorm van een vpb-heffing gegoten (vennootschapsbelasting). Paping stelt dat de overheid beter keiharde afspraken kan maken met de corporaties. Want voor hem is zonneklaar dat de corpoaties hun maatschappelijke opdracht beter moeten gaan vervullen en de komende jaren veel meer moeten investeren. Daar schort het aan.

De voorstellen om de woningcorporaties uit te melken zijn een uitvloeisel van het Coalitieakkoord tussen CDA, ChristenUnie en PVDA. Daarin staat dat de corporaties jaarlijks 750 miljoen euro moeten opbrengen. Geld dat volgens het Coalitieakkoord besteed zou worden aan de wijkaanpak, energiebesparing en het verbeteren van de betaalbaarheid. Inmiddels ligt er nog een akkoord, namelijk een onderhandelaarsakkoord tussen Aedes (vereniging woningcorporaties) en minister Vogelaar (WWI). En daarin staat dat de corporaties jaarlijks 250 miljoen euro gaan steken in verbetering van 40 krachtwijken. Het kabinet wil nu de resterende 500 miljoen euro binnenhalen via de vennootschapsbelasting. Die 500 miljoen euro wil men nu echter niet gebruiken om te investeren in de wijkaanpak en dergelijke (zoals in het regeerakkoord staat), maar om een begrotingstekort weg te werken.

Principieel onjuist
De Woonbond heeft grote principiële bezwaren tegen deze belastingheffing. Het is weliswaar geld van de corporaties, maar het wordt opgebracht door de huurders. De winstbelasting betekent dat middelen die door huurders worden opgebracht en voor volkshuisvesting bestemd zijn, worden afgeroomd om algemene collectieve voorzieningen te financieren. Het is niet terecht, zelfs principieel onjuist om die rekening eenzijdig af te wentelen op de 2,4 miljoen hurende huishoudens in de sociale huursector. De Woonbond vindt het onacceptabel dat het kabinet zijn financieringsproblemen op deze manier oplost.