FNV

Datum
15 november 2007
Onderwerp
Reactie FNV op Discriminatiemonitor

FNV wil 80.000 extra banen voor allochtonen

Slechts de helft van de allochtonen heeft op dit moment een betaalde baan. Om hun arbeidsdeelname te verhogen zijn extra inspanningen nodig. Volgens Nederlands grootste vakcentrale FNV is het mogelijk binnen vier jaar 80.000 extra banen te scheppen. Dit moet vooral in de regio gebeuren, door nauwe samenwerking van instanties, werkgevers en overheden. Dat zegt cao-coördinator Wilna Wind vanmiddag in reactie op de discriminatiemonitor van sociale zaken.

Wilna Wind: "Er is discriminatie op de arbeidsmarkt, en allochtonen zijn daar de dupe van. Dat vraagt om maatregelen, met als doel om hun arbeidsdeelname fors te verhogen. De doelstelling van minister Donner vind ik echt te bescheiden. Daarom stellen wij voor die op te hogen naar 80.000 extra banen."

De groep niet-westerse allochtonen bedraagt in Nederland zo'n miljoen mensen. Van hen heeft 52 procent werk, hun participatiegraad is 52 procent. Van de rest van Nederland heeft 66 procent werk.

Tussen nu en 2012 wil minister Donner de participatiegraad van allochtonen verhogen met één procent per jaar. Dat is evenveel als de groei bij de overige Nederlanders. Niet genoeg, zo vindt de FNV. Wind: "Dan zit je over vier jaar met een kloof die nog steeds even groot is. Ik vind dat eerlijk gezegd nogal slap. Zeker nu de economie draait als een tierelier en er enorme vraag is naar personeel."

De FNV wil de huidige economische opgang gebruiken om de achterstand in te lopen van allochtonen en andere groepen. Wind: "Wij willen het tempo wat omhoog gooien. Zodat de kloof binnen nu en 2016 echt flink kleiner wordt." In de plannen van de FNV is de arbeidsdeelname van allochtonen in 2016 gestegen naar 68 procent. Voor de rest van Nederland is dat dan 70. Daarmee zouden allochtonen hun achterstand op de arbeidsmarkt bijna hebben ingelopen.

Wilna Wind doet haar uitlatingen vanmiddag tijdens een debat met staatssecretaris Ahmed Aboutaleb in het Museon in Den Haag.

Meer informatie: FNV Voorlichting, Harrie Lindelauff 020 58 16 552