13 november 2007
Persbericht/uitnodiging
Manifestatie met baangarantie voor bijstandsgerechtigden
Op donderdag 15 november wordt de 'Manifestatie Talent en Werk' georganiseerd. Het doel van de manifestatie is om bijstandsgerechtigden aan een baan te helpen. Het is een initiatief van de gemeente Leeuwarden en de re-integratiebedrijven REAX, Fourstar, Alexander Calder, Randstad, Agens en URS. De manifestatie vindt plaats in gebouw Werkstate Friesland, James Wattstraat 4 te Leeuwarden. Het unieke van de manifestatie is dat iedereen die door zijn re-integratiebedrijf is uitgenodigd ook een baangarantie krijgt!
De gemeente Leeuwarden heeft het terugdringen van mensen met een uitkering hoog in het vaandel staan. Met het 500-banenplan en de nieuwe Leeuwarder aanpak 'de Werkacademie' is het aantal bijstandsgerechtigden inmiddels fors gedaald. In 2004 was het aantal nog 4200, in augustus 2007 was dit 3400. Ook de gunstige arbeidsmarkt heeft hieraan meegewerkt: werkgevers staan te springen om goed personeel.
Wethouder Marco Florijn: 'De tijd is rijp om extra te investeren in het zogenaamde 'zittende' bestand om zoveel mogelijk mensen met een uitkering mee te laten profiteren van de gunstige arbeidsmarkt. Met deze speciale manifestatie willen de gemeente en de re-integratiebedrijven nog dit jaar 200 mensen extra aan het werk helpen!' Voor deze dag hebben de re-integratiebedrijven 250 mensen geselecteerd en voorbereid op hun nieuwe baan.
Florijn: 'Elke deelnemer krijgt via één van de 25 aanwezige werkgevers een afspraak voor een baan of een contract voor een baan bij zijn of haar re-integratiebedrijf. Met deze tijdelijke baan wordt de deelnemer door het re-integratiebedrijf voorbereid op een baan bij een andere werkgever. We creëren als gemeente dus extra kansen voor mensen op werk, maar verlangen tegelijkertijd dat mensen die kúnnen die kansen ook grijpen.'
Tegenover de keuzemogelijkheden voor een baan, staat de verplichting om het aangeboden contract te accepteren. Tussen de re-integratiebedrijven en de sector Sociale Zaken zijn vergaande afspraken gemaakt om met een lik op stuk sanctiebeleid zo weinig mogelijk mensen af te laten vallen.
'De trajecten 'oude stijl' worden versneld omgezet in re-integratietrajecten 'nieuwe stijl'. Het geeft aan iedereen die een uitkering heeft een duidelijk signaal dat wie kan werken ook een baan aangeboden krijgt: 'werk boven inkomen'.
---
Noot voor de redactie,
Gemeente Leeuwarden