Gemeente Oldenzaal


Scholen in Oldenzaal doen mee aan Verkeersmarkt

gepubliceerd op : 12-11-2007

Vier scholen uit het voortgezet onderwijs uit Oldenzaal, Losser en Dinkelland doen met 740 leerlingen mee aan de Verkeersmarkt, Veilig op weg Van en Naar school. De Verkeersmarkt is al gehouden op vrijdag 2 november jl. en wordt nog gehouden op woensdag 14 november en donderdag 15 november a.s. van 8.30 uur tot 16.00 uur.

De Verkeersmarkt vindt plaats bij MAX' Buitenhuis in Oldenzaal. Wethouder Pieper zal woensdag 14 november om 8.15 uur de opening van de Verkeersmarkt verrichten.

Het doel van deze Verkeersmarkt is om jongeren bewust te maken van risico's in het verkeer. Het gaat hierbij met name om kinderen tot 14 jaar. Jongeren schatten situaties veelal verkeerd in en spelen hierdoor met hun leven. Voornamelijk kinderen tot 14 jaar vormen een risicogroep. Deze groep neemt over het algemeen voor het eerst op eigen gelegenheid deel aan het verkeer. Tijdens de kilometers die zij van en naar school, de sportclub, vriendjes etc. afleggen, krijgen zij te maken met gevaarlijke situaties in het verkeer. Hoog tijd om deze doelgroep bewust te maken van de risico's.

Wie schrikt het hardst!
Het thema van de Verkeersmarkt, Veilig op weg Van en Naar school, wordt o.a. gebruikt in de interactieve les door NS Reizigers Luisteris. Tijdens deze 45 minuten durende les worden de leerlingen overtuigd van het gevaar van waaghalsgedrag bij een spoorwegovergang. Jongeren die nog net voor de trein langs glippen, sabo-tage plegen aan overwegen of voorwerpen op het spoor leggen zorgen naast levensgevaarlijke situaties, ook voor treinvertragingen. Inmiddels wordt 10 procent van het aantal vertragingen veroorzaakt door derden: aanrijdingen, spoorlopers, zelfdoding en vandalisme.

Alcoholvoorlichting nieuw item in de Verkeersmarkt In de Verkeersmarkt, Veilig op weg Van en Naar school, is voorlichting over alcoholgebruik in het verkeer ingebouwd. Brugklassers van 12 jaar en ouder wordt op een ludieke wijze bewust gemaakt wat alcohol met je doet. Ze ervaren het ook. Bij gebruik van alcohol verslappen de buitenste oogspieren en hierdoor ontstaat de zogenaamde tunnelblik. Met een helm op wordt de praktijk nagebootst en het resultaat zal ze bewust maken van deze grote handicap op step of lopend door het circuit. Een speciaal Kromstafteam ondersteund door de Stichting voor Alcohol en drugsverslaving Tactus demonstreert bewustwording van de gevaren.


- De dode hoekgevaren wordt hun door Chauffeursvereniging Friesland bewust gemaakt.

- De blindenbaan wordt begeleid door de NVBS (Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden).

- De rolstoelbaan wordt begeleid door het Kromstafteam.
- Verkeersregels worden getoetst door het Kromstafteam.
- Het Rode Kruis demonstreert een fietsongeluk en een defibrilator.