FNV Bouw

Vliegende start van campagne 'Wat een weer'

Dat er bomen konden ontwortelen en dakpannen van de daken vliegen, kondigden de weermannen Piet Paulusma (Omrop Fryslân), Arie Verrips (RTV Utrecht) en Martin Bosch (RTV Oost) op donderdag 8 november aan vanaf de bouwplaats. De campagne 'Wat een weer' van FNV Bouw kreeg daarmee een vliegende start. Dinsdag en woensdag gaven Limburg en Brabant al het startsein voor de verkiezing van de 'beste winterbouwplaats'. Komende donderdag 15 november organiseert Zuidwest een 'vorstelijk ontbijt'. Kern van de boodschap: weersomstandigheden beïnvloeden het werk op de bouwplaats, dus daar moet over te praten zijn. En als het vriest, mag de werknemer daar nóóit slachtoffer van worden. Dat is ondernemersrisico en er mogen geen ontslagen door vallen, terwijl iedereen het loon krijgt doorbetaald.

De komende maanden trekken infoteams van FNV Bouw langs bouwplaatsen. Ze leggen onder meer de regels over het vorstverlet uit. Rudy van Helvoirt, regiobestuurder in Zuidoost: "Als het deze winter gaat vriezen, proberen bedrijven wellicht de risico's af te wentelen op de werknemers. Bijvoorbeeld door atv-dagen in te zetten tijdens vorst. Of door nu al ontslagvergunningen aan te vragen, om daar straks tijdens een vorstperiode gebruik van te kunnen maken." Dat klopt dus niet. FNV Bouw kan er niet genoeg op hameren. En Rudy van Helvoirt roept leden op om deze zaken te melden. "Wij spreken de werkgever erop aan zodra zich situaties voordoen waarbij het risico verlegd wordt naar de werknemer."En betaalt een werkgever tijdens vorst toch geen loon? "Dan zal FNV Bouw via het 'garantiefonds' een voorschot regelen en vervolgens het loon vorderen bij de werkgever."

Witte kerst?
Toch gaat het niet alleen om vorst. Wie door de modder loopt te ploeteren, heeft evenmin de juiste werkomstandigheden. Bovendien is zo'n waterballet geen goede voorbereiding op een eventuele strenge winter. En die komt eraan, zegt weerman Martin Bosch van RTV Oost. De rond 75 bouwvakkers op De Boreel hangen aan zijn lippen. Allereerst vertelt hij over de stormen die nu over ons land razen. Daarna verwacht Bosch een strenge winter. 'Komt er een witte kerst?', wil de keet weten. Daar komt nog geen eenduidig antwoord op. Bernard van Iren, regiobestuurder in Oost: "De mensen in de keet waren vooral enthousiast dat we nu eens langskwamen zonder dat er meteen iets aan de hand is. En ze genoten van de koffie en de warme bal."

Helm op
Arie Verrips (RTV Utrecht) ving nog net een streepje zon over zijn bouwhelm toen hij de najaarsstormen aankondigde vanaf De Posterij in Zeist. "Goede werkomstandigheden in de bouw beginnen bij de helm", grapte hij, om vervolgens ook te wijzen op de verzwarende omstandigheden bij slecht weer. "Hij speelde ook direct in op de Utrechtse actualiteit", aldus regiobestuurder Hans van den Wijngaard van Noordwest, "door te zeggen dat hij nu wel bij Nachtegaal kan solliciteren." Voor Utrechtse kijkers inmiddels een begrip: deze regionale 'soap' speelt bij een bouwbedrijf.

Elfstedentochten
Piet Paulusma (Omrop Fryslân) voorspelt korte maar grillige winters, maar wel met nog vier elfstedentochten in de komende dertig jaar. Dat gaat erin bij de Friese bouw, net als de erwtensoep met roggebrood die FNV Bouw heeft laten aanrukken. Paulusma heeft De Boontjes in Harlingen als decor. Ook hier is 'stoarm novimber' hoofdmoot van het verhaal, want in het Noorden worden extreme waterstanden verwacht, opgezweept door de storm. "Ik heb Piet Paulusma onze folder 'Wat een weer' gegeven. Dat vond hij erg leuk. Mooi toch, om als FNV Bouw hem als weerman die informatie te overhandigen?", zegt regiobestuurder Hendrik Mulder van Noord.

Kijk voor informatie over weersomstandigheden op de bouw op www.fnvbouw.nl/wateenweer Wilt u het infoteam op bezoek? Bel dan 0900 FNV Bouw (0900 3582589, 10 eurocent per minuut)

a.p.