Universiteit van Tilburg

Persbericht Archief Zoeken Universiteit van Tilburg 7 november 2007

Eredoctoraten UvT uitgereikt aan Michael Ignatieff en Robert Sternberg

80e Diesviering Universiteit van Tilburg

De Universiteit van Tilburg reikt op 15 november eredoctoraten uit aan de internationaal vermaarde psycholoog Robert Sternberg en de Canadese historicus, schrijver en politicus Michael Grant Ignatieff. De uitreiking vindt plaats ter gelegenheid van de 80e Diesviering van de universiteit.

De Universiteit van Tilburg verleent normaal gesproken bij een lustrumviering drie eredoctoraten. Behalve aan Michael Grant Ignatieff en Robert Sternberg heeft de UvT ook aan de Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk een eredoctoraat toegekend. Wegens agendaproblemen is Pamuk echter, zeer tot zijn spijt, op 15 november verhinderd zijn eredoctoraat in ontvangst te nemen. De universiteit is in overleg met Pamuk op zoek naar mogelijkheden om de uitreiking van zijn eredoctoraat alsnog in 2008 te laten plaatsvinden. In verband hiermee zal niet de Rector Magnificus maar hoogleraar Linguïstische antropologie Jan Blommaert de Diesrede uitspreken. Blommaert is onlangs aangesteld als hoogleraar bij Babylon, het Centrum voor Studies van de Multiculturele Samenleving van de Universiteit van Tilburg. Hij vertegenwoordigt daarmee de Faculteit Geesteswetenschappen, die Orhan Pamuk voor het eredoctoraat heeft voorgedragen. Jan Blommaert zal in zijn rede ingaan op de recente debatten in Nederland inzake culturele diversiteit en de mogelijke en wenselijke rol van universiteiten daarin.

Lezing, masterclass en debat
Robert Sternberg en Michael Grant Ignatieff zullen een dag voor de Diesviering lezingen houden en in debat gaan. Robert Sternberg geeft de masterclass Culture and Intelligence over de relatie tussen cultuur en intelligentie. Hij gaat in op verschillen in aanpassingseisen tussen culturen en verschillen in de aard van intelligentie. Volgens Sternberg zijn bepaalde aspecten van intelligentie universeel en andere niet. Michael Ignatieff houdt de 4e Montesquieu-lezing, georganiseerd door de Faculteit Rechtsgeleerdheid en het aan de UvT gelieerde Nexus Instituut, over het thema The Respect of Intellectuals. Aansluitend debatteert hij onder leiding van Rob Riemen met oud-premier Ruud Lubbers over de verantwoordelijkheid van intellectuelen om invloed uit te oefenen op de maatschappij. De Diesviering wordt ook nog aangegrepen om de Onderwijsinnovatieprijs 2007 en de Masterthesisprijs 2007 uit te reiken.

Michael Grant Ignatieff (1947) is schrijver, historicus, televisiemaker en parlementslid voor de Liberal Party in zijn geboorteland Canada. In het verleden was hij directeur van The Carr Center for Human Rights Policy aan Harvard University. Hij publiceert regelmatig over onderwerpen die de kern raken van het onderzoek en onderwijs aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid, die hem voordroeg voor het eredoctoraat. Zo buigt hij zich over de verhouding tussen veiligheid en mensenrechten, de bestrijding van het moderne terrorisme en de filosofische benadering van het vrijheidsbegrip. Op deze terreinen liet hij boeken het licht zien als The Needs of Strangers (1984), Asya (1991), Isaiah Berlin: A Life (1998) en Virtual War; Kosovo and Beyond (2000). In Europa was hij ook als wetenschapper actief (aan bijvoorbeeld Cambridge University) en presenteerde hij jarenlang de BBC Late Show. Daarnaast maakte hij indrukwekkende documentaires als Blood and Belonging (over nationalisme), Getting Away with Murder (over de Zuid-Afrikaanse waarheidscommissie) en Future War (over de toekomst van de oorlog). Ignatieff is een regelmatige gast van het aan de Universiteit van Tilburg gelieerde Nexus Instituut. Zo verzorgde hij in 2000 de zevende Nexus-lezing en publiceerde hij essays in meerdere afleveringen van het tijdschrift Nexus.

Robert Sternberg (1949) is hoogleraar Psychologie en decaan van de School of Arts and Sciences aan Tufts University (Massachusetts, VS). Hij heeft een uitzonderlijk productieve en creatieve carrière en wordt als een van de belangrijkste hedendaagse psychologen gezien. Hij is lid van The American Academy of Arts and Sciences en actief als onderzoeker, auteur en hoofdredacteur van toonaangevende tijdschriften als Psychological Bulletin en Contemporary Psychology. Op uiteenlopende terreinen als intelligentie, wijsheid, cultuur en cognitie heeft Sternberg theorieën ontwikkeld die als zeer invloedrijk mogen worden bestempeld. Zijn werk is een belangrijke bron voor wetenschappers van de Faculteit Sociale Wetenschappen, die Sternberg voordroeg. Zijn proefschrift over de duur van intellectuele processen heeft tot een onderzoekstraditie geleid die ook centraal staat bij PACE (Psychology of Abilities, Competences and Expertise Center), het onderzoeksinstituut waarvan Sternberg directeur is. Zijn werk spitst zich toe op het fenomeen intelligentie als een niet-statische menselijke eigenschap die gedurende een mensenleven ontwikkeld kan worden.