probleem voor voedingsindustrie
Wetgeving geen probleem voor
voedingsindustrie
18 okt 2007
De concurrentiepositie van de Europese voedingsindustrie is zwak
vergeleken met Amerika, concluderen het LEI van Wageningen UR en de
leerstoelgroep Recht en bestuur van Wageningen Universiteit in een
onderzoek in opdracht van de Europese Commissie. Maar dat komt niet
door de voedselwetgeving, zoals wel eens beweerd wordt.
De Europees commissaris Gunther Verheugen houdt op 15 en 16 november
een conferentie in Brussel voor de Europese voedingsindustrie om de
koppen bij elkaar te steken. Het gaat namelijk slecht met de industrie
vergeleken met Amerika en Canada, ook al heeft Europa een aantal
toonaangevende bedrijven.
De commissaris baseert zich op een rapport van het LEI en de
leerstoelgroep Recht en bestuur, dat vorige week door de Commissie
naar buiten is gebracht. De onderzoekers deden vorig jaar een studie
naar de hele voedingsindustrie in Europa, en vergeleek dat met
dezelfde industrie in de rest van de wereld. De onderzoekers deden dat
niet door naar individuele bedrijven te kijken, maar naar de winst van
sectoren ten opzichte van elkaar en het aandeel daarvan in de
wereldmarkt.
Drs. Krijn Poppe, een van de auteurs van het rapport, verklaart de
zwakke positie van de Europese voedingsindustrie onder meer uit de
verdeelde Europese markt. âOndanks de open grenzen zijn er in Europa
nog veel kleine bedrijven en kleine deelmarkten vergeleken met de
Verenigde Staten, waar meer één markt en één cultuur is.â
Voor ingewijden is de zwakke positie van de Europese voedingsindustrie
geen nieuws. Opmerkelijk is wel dat de Europese
voedingsmiddelenwetgeving geen oorzaak is van een zwakke
concurrentiepositie. Prof. Bernd van der Meulen van Recht en bestuur
hield een enquête onder bedrijven, waaruit bleek dat zij de voorkeur
gaven aan de Europese wetgeving op gebied van voedselveiligheid boven
de Amerikaanse. Het systeem van wetgeving deugt dus, zegt Poppe.
Alleen de gelegenheidswetgeving naar aanleiding van voedselcrises
zorgt voor onduidelijkheid. / Joris Tielens
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u
aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op
http://www.resource-online.nl.Â