Concurrentiepositie Europese
Voedingsindustrie
11 okt 2007
Onderdeel: LEI
In opdracht van de Europese Commissie, DG Enterprise and Industry,
heeft het LEI in samenwerking met Wageningen Universiteit, vorig jaar
de concurrentiepositie van de Europese voedingsindustrie
onderzocht. Het rapport is nu door de Europese Commissie gepubliceerd
en beschikbaar op haar website.
De studie concludeert dat de concurrentiepositie van de sector zwak is
vergeleken met de Verenigde Staten en Canada, en min of meer
vergelijkbaar met die van Australië en Brazilië. Wel beschikt Europa
over een aantal toonaangevende bedrijven. De effecten van de
voedselwetgeving op de concurrentiepositie zijn geringer dan vaak
wordt geopperd.
Deze studie is een van de weinige, zo niet de eerste, die consistent
de concurrentiepositie van alle sub-sectoren van
voedingsmiddelenindustrie internationaal vergelijkt. De studie is
aanleiding voor verantwoordelijk commissaris Gunther Verheugen, vice
president van de Europese Commissie, om op 15 en 16 november a.s. een
conferentie in Brussel te organiseren op dit onderwerp en inmiddels
zijn het LEI en Wageningen Universiteit begonnen aan een vervolgstudie
waarin de zuivelindustrie, administratieve lasten en een label voor
Europees voedsel centraal staan.
Website Europese Commissie - Food Industry
Contact
Krijn Poppe
krijn.poppe@wur.nl
LEI