LEI

Concurrentiepositie Europese Voedingsindustrie

11 okt 2007
Onderdeel: LEI

In opdracht van de Europese Commissie, DG Enterprise and Industry, heeft het LEI in samenwerking met Wageningen Universiteit, vorig jaar de concurrentiepositie van de Europese voedingsindustrie onderzocht. Het rapport is nu door de Europese Commissie gepubliceerd en beschikbaar op haar website.

De studie concludeert dat de concurrentiepositie van de sector zwak is vergeleken met de Verenigde Staten en Canada, en min of meer vergelijkbaar met die van Australië en Brazilië. Wel beschikt Europa over een aantal toonaangevende bedrijven. De effecten van de voedselwetgeving op de concurrentiepositie zijn geringer dan vaak wordt geopperd.

Deze studie is een van de weinige, zo niet de eerste, die consistent de concurrentiepositie van alle sub-sectoren van voedingsmiddelenindustrie internationaal vergelijkt. De studie is aanleiding voor verantwoordelijk commissaris Gunther Verheugen, vice president van de Europese Commissie, om op 15 en 16 november a.s. een conferentie in Brussel te organiseren op dit onderwerp en inmiddels zijn het LEI en Wageningen Universiteit begonnen aan een vervolgstudie waarin de zuivelindustrie, administratieve lasten en een label voor Europees voedsel centraal staan.

Website Europese Commissie - Food Industry

Contact
Krijn Poppe
krijn.poppe@wur.nl