Time : 12:00:00
Date : 14 November 2007
Sender Name: VREG

De VREG stelt haar eerste Marktmonitor voor

Brussel, 14 november 2007 - De kerngegevens die de VREG bij het monitoren van de Vlaamse energiemarkt verzamelt, werden verwerkt in een overzichtsrapport waarin ook analyses gemaakt en ontwikkelingen geïnterpreteerd worden. De rode draad van de Marktmonitor zijn de resultaten van de VREG-enquête bij huishoudelijke energieafnemers die midden 2007 werd uitgevoerd. De manier waarop de gezinnen de energiemarkt ervaren, wordt getoetst aan de reële ontwikkelingen. Zo wordt duidelijker hoe de gezinnen zich gedragen en waarom. Door de relevante marktinformatie en de resultaten van de enquête bij afnemers te bundelen, wil de VREG bijdragen tot een betere basiskennis over de energiemarkt in Vlaanderen.

De Marktmonitor 2007 is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken: Hoe ervaren de gezinnen de energiemarkt in Vlaanderen? Hoe gedragen de gezinnen zich op de energiemarkt in Vlaanderen?
Groene stroom en warmtekrachtkoppeling
Ontwikkeling van de energieprijzen voor huishoudelijke klanten
Conclusies


- Op verschillende vlakken zien we duidelijk bevestiging van de tendensen. Enkele voorbeelden:

* de gestage overstap van enkelvoudig naar tweevoudig uurtarief voor
elektriciteit;

* de eveneens gestage groei van het aantal huishoudelijke afnemers dat een contract voor elektriciteit of aardgas sluit.
* Soms worden tendensen echter ook doorbroken. Zo is er voor het eerst in lange tijd in september 2007 een (weliswaar lichte) achteruitgang van het marktaandeel van Suezdochter Electrabel Customer Solutions. Dat kan het gevolg zijn van reacties op de prijsverhogingen die de leverancier aankondigde in juni 2007 en die van kracht werden op 1 oktober.

- Het aantal problemen dat in de enquête gemeld wordt naar aanleiding van een verandering van leverancier, daalt nauwelijks tegenover vorig jaar. De groep is echter te beperkt om daaruit algemene conclusies te trekken. De VREG werkt continu aan de verbetering van de marktwerking.

- De top 3 van redenen waarom voor een bepaalde leverancier gekozen wordt, blijft ongewijzigd:

* elektriciteit én aardgas aanbieden (het zogenaamde dualfuelaanbod);

* dienstverlening;

* lagere prijs.

- Nog steeds voelt de helft van de gezinnen zich onvoldoende geïnformeerd, maar tegelijk blijkt dat de grote meerderheid van de gezinnen niet naar informatie gezocht heeft.

- De gezinnen zijn grotendeels trouwe energieklanten. Ruim vier op de vijf gezinnen zeggen dat ze hun contract waarschijnlijk zullen verlengen, bijna twee op de drie zeggen daarvan zelfs zeker te zijn. Toch vergt een goed werkende energiemarkt dat klanten bereid zijn om de energieleveranciers tegen elkaar uit te spelen.
- Van de passieve gezinnen was één op de vijf er zich nog steeds niet van bewust dat ze een keuzemogelijkheid hebben. Het aantal passieve gezinnen dat overweegt om op korte termijn een leverancierskeuze te maken en een contract te sluiten, blijft met 11% uiterst beperkt.
- De mogelijkheid om groene stroom te kopen, is ondertussen ruim bekend. Dat is nog niet het geval voor de garantie van oorsprong, het controle-instrument aan de hand waarvan de elektriciteitsafnemers zeker kunnen zijn dat ze groene stroom geleverd krijgen.
- Het beleid inzake de opwekking van groene stroom is succesvol, aangezien voor 2007 verwacht wordt dat er meer
groenestroomcertificaten beschikbaar zullen zijn dan er ingeleverd moeten worden. Warmtekrachtkoppeling hinkt nog achterop, maar er wordt een inhaalbeweging verwacht.

- De prijsontwikkeling van elektriciteit wordt door de gezinnen vrij goed, zij het toch wat te pessimistisch ingeschat. Wat de ontwikkeling van de aardgasprijs betreft, ziet de meerderheid van de gezinnen een stijging over de periode van 1 juli 2006 tot 30 juni 2007. Die was er in de f eiten niet, integendeel zelfs. De jaarlijkse kostprijs voor de klant met een doorsneeverbruik voor aardgasverwarming daalde met bijna 15%. De prijsverhogingen voor aardgas die Electrabel Customer Solutions en SPE-Luminus midden 2007 aankondigden, zullen de prijzen opnieuw doen stijgen voor huishoudelijke afnemers.

- Het verschil tussen de hoogste en laagste prijs in Vlaanderen bedraagt ¤ 262. Kiezen voor de laagste prijs betekent op die manier gemiddeld een potentiële besparing van 18,49%.

- Tot nog toe was de boodschap aan de energieafnemers: "sluit een contract", omdat de prijzen die aangerekend worden door de standaardleveranciers, hoger liggen dan die van de contracten. De kloof tussen het duurste en het goedkoopste prijsniveau op de markt is echter veel groter dan het prijsverschil tussen de gemiddelde standaardklant en de gemiddelde contractprijs. De boodschap wordt dus: "vergelijk en kies bewust voor een elektriciteits- én voor een aardgasleverancier". De energieleverancier die voor één energievorm de goedkoopste is, is dat immers niet noodzakelijk ook voor de andere energievorm.

- Een vergelijking van de gemiddelde contractprijs in Vlaanderen, Wallonië en Nederland leert dat de totale factuur op 1 juli 2007 in Wallonië licht hoger is dan in Vlaanderen. Een groter verschil is er met Nederland. Op 1 juli 2007 loopt het verschil met Vlaanderen op tot bijna 585 euro.

- De liberalisering heeft geleid tot concurrentie tussen de energieleveranciers. Die concurrentie heeft nog steeds een drukkend effect op de prijzen. Een vergelijking van de totale energiefactuur (elektriciteit en aardgas) voor een gezin met een doorsneeverbruik op
1 juli 2007 met het niveau op het moment van de vrijmaking, leert dat de prijzen op hetzelfde niveau liggen, op voorwaarde dat het gezin voor het aanbod met de laagste prijs opteert, ondanks een trend van internationale prijsstijgingen tijdens de laatste jaren.

De Marktmonitor 2007 heeft als referentie RAPP-2007-7 en is terug te vinden op de VREG-website via , .

Nota aan de redacteurs:

1. De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) is belast met de regulering en controle van de vrijgemaakte elektriciteits- en aardgasmarkt in Vlaanderen. De VREG wil de Vlaamse afnemers bijstaan om de mogelijkheden van de vrije energiemarkt te leren kennen en hun weg te vinden op die markt. Ze volgt de ontwikkelingen van de Vlaamse energiemarkt, bekeken in een Europese context, via studies. In haar advies aan de Vlaamse Regering verwerkt ze haar kennis over de Vlaamse energiemarkt. Ze neemt gepaste maatregelen om de uitvoering van het beleid te ondersteunen. De VREG ijvert voor een transparante Vlaamse energiemarkt en realiseert haar opdrachten via een open communicatie met de Vlaamse overheid, de marktspelers en de afnemers.


2. Voor objectieve informatie over de vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt kunt u het best surfen naar www.vreg.be.


3. U vindt de leveranciersvergelijking van de VREG op www.vreg.be onder , en of
rechtstreeks onder volgende weblink:
http://www.vreg.be/nl/04_prive/02_kiezenleverancier/03_vergelijk.asp.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

André Pictoel
Gedelegeerd bestuurder VREG
Tel.: 02 553 13 79
E-mail: andre.pictoel@vreg.be

Link to Press Release - NL