Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 266

datum: 14 november 2007

Gemeente Amersfoort gaat werklozen zonder uitkering aan een baan helpen

Iedereen is nodig

De gemeente Amersfoort doet veel om inwoners met een bijstandsuitkering te helpen aan een baan. Vrijwel iedere uitkeringsgerechtigde die gebruik maakt van een uitkering, is inmiddels in traject, voor wie dat mogelijk is. Naast werklozen met een uitkering, zijn er ook werklozen zonder uitkering die een bijdrage kunnen leveren aan het arbeidsproces. Daarom heeft het college van B&W besloten dat de gemeente Amersfoort zich in de komende periode, naast het continueren van de inspanningen voor Wwb-ers (mensen met een uitkering), ook intensief gaat richten op werklozen zonder uitkering.

Hiermee wordt invulling gegeven aan het motto Iedereen is nodig. De gemeente Amersfoort vindt het belangrijk dat iedereen voor wie dat mogelijk is een bijdrage levert aan een goed functionerende arbeidsmarkt in de regio. Werklozen zonder uitkering (formeel: niet uitkeringsgerechtigden zonder werk) kunnen van grote waarde zijn op de arbeidsmarkt. De aantrekkende economie biedt kansen om deze mensen, ook al is er een afstand tot de arbeidsmarkt, aan het werk te krijgen.

De doelgroep waar de gemeente zich op richt zijn werklozen zonder uitkering aan de 'onderkant van de arbeidsmarkt', zoals bijvoorbeeld laaggeschoolden. Extra aandacht wordt besteed aan de inwoners/werkzoekenden in de Amersfoort Vernieuwt wijken. Dit zijn de wijken Kruiskamp, Randenbroek/ Schuilenburg en Liendert. Ook in Soesterkwartier en de Koppel wordt extra ingezet op arbeidsparticipatie. Het verhogen van de arbeidsparticipatie kan een bijdrage leveren aan het oplossen van de problematiek in deze wijken.

Het project om werklozen zonder uitkering aan een baan te helpen wordt uitgevoerd door Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en gemeente Amersfoort. Nu investeren kan voorkomen dat mensen in de toekomst langdurig een beroep op een uitkering moeten doen. De mensen om wie het gaat zijn nu (nog) niet afhankelijk van een uitkering, maar dit kan wel in de toekomst gebeuren als hun bron van inkomsten, bijvoorbeeld de partner, wegvalt. Anderzijds is het ook sociale perspectief: werk als middel om op een zinvolle manier participatie te bevorderen en sociale problematiek te voorkomen en verminderen.

Informatie:
Otto van der Leest, communicatiemedewerker sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs,

telefoonnummer: 033 469 46 40, email: ojf.vanderleest@amersfoort.nl


---- --
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 269

datum: 14 november 2007

Brandweer zet project Veilig Wonen voort in Liendert

Op basis van de gunstige resultaten van het project Veilig Wonen in de wijk Kruiskamp, heeft het college van burgemeester en wethouders van Amersfoort besloten om het project in 2008 ook in de wijk Liendert uit te gaan voeren. De keus is op deze wijk gevallen omdat in Liendert de afgelopen 6 jaar de meeste woningbranden plaatsvonden. Naast het terugdringen van het aantal woningbranden, heeft het project ook het terugdringen van het aantal woninginbraken tot doel.

In de periode oktober 2006 t/m juni 2007 legde brandweer Amersfoort voor het project Veilig Wonen huis-aan-huisbezoeken af in de wijk Kruiskamp. Tijdens deze bezoeken werden bewoners geadviseerd over het verbeteren van de brandveiligheid van hun woning en werden waar nodig brandmelders geplaatst. Hoofddoel van het project was het terugdringen van het aantal woningbranden in deze wijk.

Het voortzetten van het project is een eerste aanzet tot het structureel maken van deze nieuwe aanpak om de (brand)veiligheid in Amersfoort te vergroten. Brandweer Amersfoort heeft de intentie om te zoeken naar een manier om capaciteit en financiën te creëren om in de komende 5 jaar de meest (brand)onveilige wijken op deze manier te benaderen.

Informatie Jessica Pepermans, woordvoerder brandweer Amersfoort, 033 469 41 05 / 06 52 53 56 60 j.pepermans@amersfoort.nl of Herman Wiersema, afdeling Communicatie en Strategie, woordvoerder burgemeester, 033 469 43 63 / 06 52 53 55 41, h.wiersema@amersfoort.nl.


---- --