Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Dervingpercentage stijgt opnieuw na jarenlange daling
Verlies Nederlandse retailers 1,2 miljard euro
Kosten per huishouden: 166,20 euro
----------
Nieuwegein, november 2007 - In Nederland leden retailers 1.180 miljoen euro verlies door derving, goed voor 1,24% van de totale omzet. In 2006 bedroeg dit nog 886 miljoen, een percentage van 1,20% van de totale omzet. Een stijging dus van 294 miljoen euro. Het dervingpercentage voor de Nederlandse retailers is dit jaar voor het eerst weer gestegen met 3,3% na van 2002 tot 2006 gestaag te zijn gedaald. Met 1,24% ligt het dervingpercentage nog net onder het gemiddelde van 1,25% binnen West-Europa. België en Luxemburg liggen met een percentage van 1,33% zelfs boven het West-Europese gemiddelde. Deze resultaten staan in de Global Retail Theft Barometer (GRTB), de eerste wereldwijde studie naar winkeldiefstal en derving in de retailsector. Deze laat zien dat de derving in Nederland, na vier opeenvolgende jaren van daling, opnieuw stijgt.
De Global Retail Theft Barometer (GRTB)
De eerste editie van de Global Retail Theft Barometer, is een uitbreiding van de European Retail Theft Barometer, een jaarlijkse Europese studie naar winkeldiefstal en derving in de retailsector. De GRTB onthult nieuwe feiten over actuele dervingniveaus en criminaliteit binnen de retail in 32 landen, voor het eerst wereldwijd, waaronder 25 landen in West- en Centraal Europa, maar ook in de Verenigde Staten, Canada, India, Japan, Singapore en Thailand. De gegevens van de studie zijn afkomstig van 820 retailers met 138.603 winkels en een omzet van 696.121 miljoen euro. De deelnemende retailers vertegenwoordigen 16% van de totale Europese retailomzet, 13% van de retailomzet in Noord-Amerika en 5% van de retailomzet in Asia-Pacific. De studie is uitgevoerd door het Centre for Retail Research in het Engelse Nottingham en financieel mogelijk gemaakt door Checkpoint Systems, de wereldwijde leider van op RF-gebaseerde dervingsbeheeroplossingen.
Dervingpercentage in Nederland
Het dervingpercentage in Nederland is sterk gestegen het afgelopen jaar. Van 1,20% naar 1,24%, of een stijging van 3,3%. Het verlies door derving in Nederland bedraagt 1.180 miljoen euro. Het gemiddelde dervingpercentage in Europa bedraagt 1,26% en vertegenwoordigt een bedrag van 29.285 miljoen euro. Vergeleken met dit van 2006 (1,24%) betekent dit een stijging van 1,6% of 247 miljoen euro.
In West-Europa werd het hoogste verliespercentage genoteerd in Griekenland (1,36%), het Verenigd Koninkrijk (1,34%) en Frankrijk (1,34%). Het dervingpercentage van Zwitserland (0,96%) en Oostenrijk (0,96%) ligt ver beneden het West-Europese gemiddelde.
Diefstal door klanten
In Nederland is diefstal door klanten (winkeldiefstal) met 47,5% (560 miljoen euro) de belangrijkste bron van derving. Dit ligt iets onder het Europese gemiddelde van 48,5%. België en Luxemburg liggen met 52,8% boven het Europese gemiddelde. Opvallend laag in België en Luxemburg is de derving veroorzaakt door leveranciers; 2,6% ten opzichte van het Europese gemiddelde van 6,9% en 6,3% wereldwijd. Het gemiddelde bedrag per incident waarbij door klanten gestolen wordt, bedraagt in Noord-Amerika 457 euro. In Europa en Azië is dit respectievelijk 82 en 40 euro.
Ook wereldwijd is diefstal door klanten met 42,0% of 30.474 miljoen euro de belangrijkste bron van derving. 35,2% (25.407 miljoen euro) wordt veroorzaakt door medewerkers terwijl 16,5% (11.896 miljoen euro) van de wereldwijde kosten het gevolg is van interne fouten en administratieve vergissingen (zoals fouten bij het prijzen of in de boekhouding). De resterende 6,3% (4.552 miljoen euro) wordt veroorzaakt door diefstal en fraude door leveranciers of fabrikanten.
In Europa is diefstal door klanten met 48,5% (een bedrag van 14.188 miljoen euro) de belangrijkste bron van derving. Door medewerkers wordt in Europa met 28,6% iets minder gestolen (8.389 miljoen euro) dan wereldwijd, gevolgd door 16% derving als gevolg van vergissingen (4.689 miljoen euro) en 6,9% door leveranciers (of 2.019 miljoen euro).
Interne diefstal
Diefstal door personeel bedraagt in Nederland 315 miljoen euro; met een percentage van 26,7% maakt dit een belangrijk deel uit van de totale derving. Diefstal door personeel kost in West-Europa per incident gemiddeld 4.013 euro, het gevolg van grote financiële fraude. Vergeleken met 1.223 euro in Noord-Amerika en 151 euro in Azië is dit een aanzienlijk bedrag. Diefstal en interne fraude door medewerkers kost de retailsector in West-Europa 8.389 miljoen euro. 34,1% hiervan (of 2.869 miljoen euro) vindt plaats aan de kassa, 24,4% (of 2.021 miljoen euro) op de winkelvloer en 41,5% (of 3.498 miljoen euro) in de back office of het magazijn. Het stelen van cash, coupons en waardebonnen heeft het grootste aandeel binnen interne diefstal (32,6% of een bedrag van 2.735 miljoen euro).
Retailers in de VS, Canada en Australië gaven aan dat diefstal door medewerkers hoger ligt dan dieftal door klanten. Het aantal dieven dat in Noord-Amerika werd aangehouden was 2,3 miljoen (28,6% waren frauderende medewerkers). In Azië lag dit aantal op 120 duizend, waarvan 9,1% oneerlijk personeel. In Europa werden 3,5 miljoen dieven aangehouden waarvan slechts 1,9% oneerlijke medewerkers. 28,6% van de derving wordt in Europa veroorzaakt door medewerkers; voor België en Luxemburg ligt dit percentage op 25,4%.
Meest gestolen goederen
GRTB maakt duidelijk dat er in Europa meer producten beveiligd worden dan vorig jaar - 61,5% van de meest gestolen producten ten opzichte van 59,4% vorig jaar. Dit betekent echter wel dat nog steeds 38,5% van de diefstalgevoelige producten onbeschermd blijft.
De meest gestolen artikelen in Europa zijn, in aflopende volgorde:
1. alcoholische dranken
2. cosmetica en huidverzorgingsproducten
3. dameskleding
4. parfums en dure lotions
5. scheermesjes
6. Dvd's en Cd's
7. kinderkleding
8. accessoires
9. design- of merkproducten
10. dure en gespecialiseerde voeding (vlees, kaas, zeevruchten)
Bronbeveiliging
Binnen 2 jaar verwacht bijna 70% van de Europese retailers bronbeveiliging te implementeren of dit te overwegen. In Noord-Amerika bedraagt dit percentage 68,7%, in Azië slechts 47,3%. In Europa is op dit moment het percentage van effectief geïnstalleerde bronbeveiliging 39,7% en dat is lager dan dit van Noord-Amerika met 45,2%.
Het gemiddeld aantal productlijnen waarbij bronbeveiliging wordt toegepast bedraagt in Noord-Amerika 396 (goed voor 21,3% van de retailverkoop) en 219 in Europa (goed voor 15,9% van de retailverkoop). Bronbeveiliging (waarbij etiketten worden aangebracht tijdens het productieproces) ontwikkelt zich snel. Binnen de eerstvolgende 2 jaar is 23,5% van de Noord-Amerikaanse retailers, 29,6% van de Europese retailers en 27,4% van de Aziatische retailers van plan om hun meest gestolen producten aan de bron te beveiligen.
Ronald Baars, Directeur Checkpoint Systems Benelux benadrukt dat preventieve maatregelen en winkelbeveiliging de belangrijkste wapens vormen in de strijd tegen winkeldiefstal: 'Het fenomeen derving moet serieus genomen worden tegen de achtergrond van een wereldwijde economie. Dervingkosten hebben een directe impact op de marges van de wereldwijde detailhandel. Overal ter wereld komen retailers tot dezelfde conclusie: investeren in oplossingen voor dervingbeheer wordt beschouwd als een prioriteit en kan een aanzienlijke ROI opleveren.'
'De resultaten tonen aan dat er in alle landen retailers zijn die erin geslaagd zijn derving te verminderen, terwijl het voor anderen gestegen is ongeacht de regio of locatie', verklaart Joshua Bamfield, Directeur van het Centre for Retail Research. 'Dit suggereert dat lagere percentages het gevolg zijn van strategie, beleid en investeringen en niet gerelateerd zijn aan de omgevingsfactoren per land.'
Checkpoint Systems Benelux BV, Coltbaan 21, 3439 NG NIEUWEGEIN
Telefoon: 030 - 609 41 11 - fax: 030 - 609 41 00
Over Checkpoint Systems, Inc.
Checkpoint Systems, Inc. is toonaangevend leverancier van dervingsbeheeroplossingen voor de retail. Checkpoint's wereldwijde team ondersteunt retailers - en hun toeleveranciers - bij het verminderen van diefstal en het vergroten van voorraadoverzichten. Het voorziet klanten - in betere beschikbaarheid van artikelen dankzij de snel evoluerende RF-technologie, waardoor dervingsbeheeroplossingen en CheckNet label oplossingen kunnen worden uitgebreid. Checkpoint heeft momenteel meer dan één miljoen RF-systemen geïnstalleerd in winkels en meer dan 100 miljard producten beveiligd. Door de mogelijkheid van efficiënte schaalbaarheid van kosten bieden de oplossingen van Checkpoint hogere inkomsten en winst aan een steeds groter wordende groep van succesvolle retailers en een superieure winkelervaring voor hun klanten. Checkpoint is beursgenoteerd op de NYSE:CKP, opereert in elke geografische markt en heeft wereldwijd 3.200 medewerkers. Voor meer informatie: www.checkpointeurope.com
Over The Centre For Retail Research
De eerste editie van de Global Retail Theft Barometer werd uitgevoerd door Professor Joshua Bamfield, de directeur van het Centre for Retail Research (CRR), in samenwerking met Checkpoint Systems, Inc. . Het CRR is een onafhankelijke organisatie dat onderzoek en consultancy verricht voor de retailmarkt die te maken heeft met veranderingen in het zakendoen en zich focust op winkelfraude en criminaliteit. Het centrum heeft uitgebreide onderzoeken verricht hoe om te gaan met kosten door winkelcriminaliteit en welke elektronische en computergestuurde systemen kunnen worden ingezet om winkeldiefstal en fraude overal ter wereld te bestrijden.
Ingezonden persbericht