Socialistische Partij
Langkamp: Wet op de Jeugdzorg is geflopt
14-11-2007 * SP-Kamerlid Marianne Langkamp eist een parlementair onderzoek naar het nog steeds falende jeugdbeleid in Nederland. "De twee jaar geleden ingevoerde Wet op de Jeugdzorg is een totale mislukking," stelt het Kamerlid. "De wachtlijst groeit hard, er is veel bureaucratie en er is onvoldoende gekwalificeerd personeel. Er moeten nu maatregelen genomen worden die wél zin hebben."
De Wet op de Jeugdzorg uit 2005 had twee hoofddoelen: de versnippering van de jeugdzorg tegengaan en zorgen dat kinderen en ouders sneller hulp krijgen. Langkamp: "Daar is helemaal niets van terechtgekomen. De jeugdzorg is 'versnipperder' dan ooit, hulpverleningsinstanties werken volkomen langs elkaar heen. En van snelle hulp is helemaal geen sprake, er staan momenteel al weer 4.000 kinderen langer dan negen weken op de wachtlijst."
Volgens een pas uitgevoerde evaluatie van de Wet op de Jeugdzorg is het nog te vroeg om conclusies te trekken. Maar voor Langkamp is het glashelder dat de wet het er niet beter op gemaakt heeft in de jeugdzorg. Ze vindt het hoog tijd voor een parlementair onderzoek.
"Hoe komt het dat de politiek er al die jaren maar niet in slaagt de problemen in de jeugdzorg op een adequate manier aan te pakken? Dat zou de hamvraag moeten zijn in zo'n onderzoek." Een deel van het antwoord ligt voor haar al voor de hand: "Als de politiek blijft weigeren structureel meer geld in de jeugdzorg te steken, zal er van structurele hervormingen weinig terechtkomen. Er steeds maar weer een eenmalig bedrag in pompen is geldverspilling."
Volgens Langkamp mag de politiek in afwachting van een parlementair onderzoek overigens niet achteroverleunen. "Het is duidelijk dat er onmiddellijk meer opvangplaatsen in de jeugdzorg moeten komen. Om dat voor elkaar te krijgen heb je meer personeel nodig, dus moet je werven, scholen en de werkdruk verlagen. Daarnaast moet de bureaucratie worden teruggedrongen. Gezinsvoogden zijn nu minimaal 60 procent van de tijd kwijt aan administratie. Een indicatieformulier voor een kind in de jeugdzorg is al acht pagina's lang. Dat is onwerkbaar."