Versterk de kleinschaligheid; de zorg naar de mensen
14-11-2007 * "Breng niet de mensen naar de zorg, maar de zorg naar de mensen, dat moet het motto worden van dit kabinet." Dat stelde Agnes Kant vandaag tijdens de behandeling van de begroting van VWS. "De SP vindt het tijd om aan structurele verbetering te gaan werken, waarbij meer menselijkheid, intimiteit, meer sociale contacten en kleinschaligheid de kernbegrippen moeten zijn."
Het is tijd voor een omslag naar kleinschalige intieme buurtverpleeg- en verzorgingshuizen. Het huidige kabinet zegt deze kleinschaligheid ook te willen stimuleren. Maar volgens Kant is staatsecretaris Bussemaker veel te voorzichtig: "Dit kabinet durft niet om groots in te zetten. Aanbieders van zorg moeten de zekerheid hebben dat kleinschalige zorg bekostigd wordt. Ik hoor helaas te veel signalen dat plannen voor kleinschalige ouderenzorg in de buurt stranden op financieringsproblemen en regels. Zo kunnen sommige kleinschalige projecten de nachtdienst niet overeind houden omdat de tarieven niet toereikend zijn. Deze bezwaren moet het kabinet wegwerken, bijvoorbeeld door een bonus op kleinschaligheid in te voeren."
De zorg moet in de buurt worden gebracht en daarvoor is de thuiszorg een essentiële spil. De SP stelt voor dat de verantwoordelijkheid voor hulp en thuiszorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten in handen komt van buurtzorgteams van wijkverpleegkundigen. Deze zelfstandige teams krijgen de vrijheid om zorg en hulp te verlenen en te organiseren, van aanmelding en beoordeling tot uitvoering.
De thuiszorg moet gekoesterd worden in plaats van afgebroken, zoals nu gebeurt. Met invoering meer marktwerking, via de verplichte aanbesteding, is meer kapot gemaakt dan de SP lief is. Goede werknemers gaan verloren voor het werk dat zij zo graag doen en ook de gebruikers van thuiszorg verliezen hun vaste kracht en krijgen minder zorg. De SP heeft onlangs nog
Bij het motto 'breng de zorg naar mensen' passen geen ver afgelegen huisartsenposten. Agnes Kant: "De huisartsenposten staan letterlijk op te grote afstand: fysiek en qua menselijke maat. Veel beter zijn buurtgezondheidscentra, waar samengewerkt wordt door huisartsen, de wijkverpleegkundige, de fysiotherapeut, de maatschappelijk werker en de psycholoog." Onlangs heeft de SP
Kleinschaligheid behouden, betekent voor de SP ook het behoud van kleinere ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen konden altijd rekenen op brede steun van de politiek, maar dat lijkt te veranderen. Fusies en functieconcentraties, zoals bijvoorbeeld in Zeeland, dreigen nu te leiden tot het verlies van streekziekenhuizen. Ook in Harlingen dreigt op dit moment een ziekenhuis de deuren te moeten sluiten. Dat kan volgens Kant niet de bedoeling zijn: "De toeslag voor kleinere ziekenhuizen die nu nog bestaat, mag niet verdwijnen."