NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

NVB reageert op advies VROM-raad over woningbeleid

NVB reageert op advies VROM-raad over woningbeleid Gemiste kans om tot integraal beleid te komen

Het advies van de VROM-raad is te beperkt en kan daarom niet als een integraal advies over de woningmarkt worden gezien. In een brief aan VROM-raadvoorzitter Henri Meijdam, Ella Vogelaar minister voor Wonen, Wijken en Integratie en de leden van de Tweede Kamer, noemt NVB, Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers het advies een gemiste kans door wel de hypotheekrenteaftrek ter discussie te stellen maar het huidig huurbeleid vrijwel niet aan te pakken.

NVB, de brancheorganisatie van meer dan 200 projectontwikkelende bouwondernemers, vindt het recente rapport Tijd voor Keuzes. Perspectief op een woningmarkt in Balans vooral eenzijdig. Om de problemen op de woningmarkt op te lossen, moet volgens NVB niet alleen de hypotheekrenteaftrek geleidelijk worden afgebouwd, gekoppeld aan het afschaffen van het huurwaarde-forfait en de overdrachtsbelasting, maar zijn ook andere maatregelen noodzakelijk. De rol van corporaties moet fundamenteel transparanter worden en het (gemeentelijk) grondbeleid moet kritisch tegen het licht worden gehouden. Last but not least moet ook het huurbeleid geleidelijk worden geliberaliseerd.

Dat zijn de ingrediënten voor de totale benadering die NVB voorstaat. Het huidige beleid leunt nog altijd zwaar op de situatie direct na de Tweede Wereldoorlog toen overheidsingrijpen noodzakelijk was. In de 21e eeuw is het hoog tijd voor een andere benadering, aldus NVB. Om heftige prijsstijgingen c.q. prijsdalingen te voorkomen dient een en ander wel geleidelijk te gebeuren. NVB heeft onlangs een voorstel gedaan om de hypotheekrenteaftrek in dertig jaar verantwoord af te bouwen. Voorop staat daarbij een evenwichtige woningmarkt, in combinatie met waardebehoud.

Marktconforme huren
Ook de VROM-raad constateert in zijn advies dat het huidige systeem van hypotheekrenteaftrek voor heroverweging in aanmerking komt, mede in relatie tot de overdrachtsbelasting en het huurwaardeforfait. Terecht pleit ook de Raad voor een lange overgangsperiode, maar als het gaat om het huurbeleid is het advies een stuk terughoudender. Het advies komt hierdoor niet verder dan wat voorzichtige aanzetten tot een integrale benadering. Een gemiste kans, vindt NVB.

Ook als het gaat om huurwoningen zullen we langzaam toe moeten groeien naar een marktconforme situatie met marktconforme huren, aldus NVB. Huurders die de markthuren niet kunnen betalen, moeten daarbij wel geldelijke steun ontvangen. Lage inkomensgroepen ontvangen een bijdrage, onafhankelijk van de gekozen huisvesting. Dus onafhankelijk of het een koop- of een huurwoning is en of het om een dure of een goedkope woning gaat. NVB sluit zich hierbij aan bij de ideeën van Frank Bijdendijk, algemeen directeur van woningcorporatie Het Oosten in zijn recent verschenen publicatie Wonen zonder staatssteun. Het grote voordeel van deze methodiek is volgens NVB de rechtvaardigheid, omdat huurders en kopers gelijk worden behandeld en de eenvoud, zowel wat de systematiek als wat de uitvoeringskosten betreft.


---