Gemeente Breda

Ruim 2,5 miljoen voor meer Geschikt wonen voor iedereen

Zelfstandig blijven wonen waar je je prettig voelt, ook als je wat ouder bent of een beperking hebt. Maar dan wel met de nodige voorzieningen in de buurt.Tussen 2008 en 2010 geeft de gemeente Breda ruim 2,6 miljoen uit om GWI (Geschikt Wonen voor Iedereen) verder uit te werken. De gemeente zet tot en met 2010 jaarlijks ruim 700.000,- in om de GWI-doelen te bereiken in de zes gebieden Hoge Vucht, Teteringen, Bavel, Belcrum/Doorboslinie, Prinsenbeek en Brabantpark/Heusdenhout. In het gebied Tuinzigt/Westerpark wordt een eerste start gemaakt met GWI.

Een ander voorstel van het college aan de gemeenteraad is de subsidie voor de Stichting Ouderenwerk Breda (SOB) vanaf 2008 structureel te verhogen met EUR 400.000,-. Het SOB kan daarmee welzijnsdiensten en
-voorzieningen in en rondom de zorgkruispunten in de gebieden ontwikkelen en uitbouwen. Het Consumentenwijkkeurteam, dat in de afgelopen periode een belangrijke adviserende rol heeft gespeeld bij het tot stand komen van veilige voetgangersroutes, krijgt volgend jaar EUR25.000,- om na te gaan hoe het staat met de toegankelijkheid in de gebieden.

SOB

Om haar werkzaamheden in de wijken uit te breiden, gaat het SOB haar vrijwilligersbestand vergroten van 800 naar 900 personen. Zij gaan er onder meer voor zorgen dat meer mensen elkaar ontmoeten, samen kunnen eten en dat de administratie thuis wordt gedaan, bijvoorbeeld door een vrijwilliger.

De diverse zorgcentra 't Houwke (Heusdenhout), De Leystroom (Brabantpark), Baliënweide (Doornbos-Linie), Rietveldhuis (Geeren Noord), Prinsenbeek, Westerwiek (Tuinzigt/Westerpark), Heksenwiel (Haagse Beemden NW) en Rondeel (Centrum) hebben allemaal nieuwe roosters opgesteld, waardoor wijkbewoners er vaker terecht kunnen. De uitbreiding kan betrekking hebben op de wijkrestaurants, de infopunten, inloopochtenden en -middagen, maar ook op de diensten aan huis. De gemeente gaat elk kwartaal met de SOB aan tafel om een duidelijk overzicht te krijgen van de ontwikkelingen in de wijken.

Zones

De ambitie van GWI komt er op neer, dat de gemeente Breda samen met haar maatschappelijke partners een netwerk van vijftien centrale zones (= het hart van de wijk) ontwikkelt waarin iedereen - oud of jong, met of zonder beperkingen - onbekommerd kan wonen. Dit betekent onder meer dat elke zone in de toekomst zal beschikken over een zorgkruispunt met een of meer `zorgsatellieten', waarin verschillende organisaties op het gebied van zorg en welzijn zorgen voor een gezamenlijk aanbod.

In veel GWI-gebieden lopen al een heleboel activiteiten en zijn er volop kansen en ontwikkelingen. De uitdaging is om die partijen die actief zijn op het terrein van wonen, welzijn en zorg te stimuleren en slimme verbindingen te maken. De gemeente wil voldoende relevante partners bij elkaar brengen die een bijdrage willen leveren aan de levensloopbestendige woonwijk.

Overigens is in 2008 voor de zes genoemde gebieden een budget van EUR 200.000, - beschikbaar als aanvulling op de reguliere middelen van de instellingen zelf.

Afspraken

Op 7 november jongstleden ondertekende de gemeente samen met 26 maatschappelijke organisaties het Manifest GWI 2007-2008. In het convenant, dat deel uitmaakt van het manifest, staan afspraken over wonen, zorg en welzijn die betrekking hebben op levensloopbestendige wijken in Breda. In een levensloopbestendige wijk kunnen mensen zo lang mogelijk blijven wonen in hun vertrouwde omgeving.

Breda, 14 november 2007