Voedingcentrum
Eten, milieu en het broeikaseffect broeikasgassen
14 november 2007
Wereldwijd gezien ontstaat eenderde van alle milieuvervuiling door het
maken en eten van voedsel. Vooral voor vlees is veel land, water en
energie nodig. Maar per soort vlees is er veel verschil. Kip is veruit
het milieuvriendelijkst, gevolgd door varkensvlees. Deze en andere
informatie over milieuvriendelijk eten is te vinden op
www.voedingscentrum.nl.
De laatste tijd is er veel aandacht voor alle milieuproblemen die
veroorzaakt worden door het maken en eten van voedsel en met name
vlees. Vlees eten heeft veel impact omdat er veel veevoer voor nodig
is. Nu ook een land als China steeds meer vlees gaat eten, worden de
vraag naar landbouwgrond steeds groter. Zo wordt in Azië en
Zuid-Amerika veel bos gekapt om bijvoorbeeld soja te verbouwen voor
veevoer dat wordt geëxporteerd naar Europa.
Broeikasgassen
Vlees eten draagt ook bij aan de hoeveelheid broeikasgassen. De
bijdrage van veeteelt aan het broeikaseffect is met achttien procent
zelfs hoger dan de bijdrage van verkeer. Een van de oorzaken is dat
voor het verbouwen van voer veel energie nodig is. Zeker als dat Azië
en Zuid-Amerika komt. Een andere factor is dat rundvee methaan
uitstoot en er uit de mest lachgas vrijkomt.
Minder vlees eten is dus ook een goede keus als het gaat om het
broeikaseffect. Dat geldt ook voor het eten van groente en fruit van
het seizoen. Daar is veel minder energie voor nodig dan voor groente
en fruit die zijn ingevlogen of zijn geteeld in een verwarmde kas. Ook
biologisch voedsel belast het milieu minder.
Meer informatie
Wie meer wil weten over milieubewust eten, kan terecht op de site van
het Voedingscentrum. Op de actiepaginaâs van de campagne
Voedselkwaliteit is hierover veel informatie te vinden. Ook staat er
informatie over andere aspecten die een rol kunnen spelen bij het
kiezen van voedsel, zoals dierenwelzijn en milieu.