Gezamenlijke aanpak uitgaansoverlast
Vanaf november zetten politie en gemeente in samenwerking met de horeca, winkeliers, scholen en de jeugd extra in op het bestrijden van uitgaansoverlast. De campagne richt zich met name op het uitgaanspubliek. Onder meer door het gebruik van posters en flyers wordt het uitgaanspubliek bewust gemaakt van de gevolgen van vernielingen. Daarnaast is er meer toezicht.
Samen met de scholen, sportverenigingen, Rataplan en de politie neemt de gemeente fysieke maatregelen in het gebied van de Kees Boekelaan. Jeugdwerkers van Jeugd-Punt verzorgen een voorlichting op de middelbare scholen. De politie stelt met leerlingen van De Werkplaats een enquête op om jeugd te betrekken bij het bestrijden van de uitgaansoverlast.
Het terugbrengen van het aantal vernielingen is één van de speerpunten in de aanpak van criminaliteit in de gemeente De Bilt. Het is onderdeel van de aanpak jeugdoverlast en opgenomen in het Integraal Veiligheidsplan. Politie en gemeente doen er alles aan om het aantal vernielingen terug te dringen en de daders op te sporen. De campagne beoogt jongeren bewust te maken van de gevolgen van uitgaansoverlast. De titel van de campagne is 'Stappen... de vernieler betaalt.
In de periode 2002 tot en met 2006 is het aantal aangiftes van vernieling in de gemeente De Bilt gestegen met 18 %. Een stijging speelt overigens in de gehele regio. Sinds de zomer van 2007 is een dalende trend ingezet. Om deze daling verder te ondersteunen zetten politie en gemeente in op preventie (een bewustwordingscampagne) en repressie (het opsporen van daders).
Vernielingen en uitgaansoverlast hebben een grote invloed op het veiligheidsgevoel van inwoners. Bovendien levert het niet alleen schade op, maar ook irritatie. Vandalisme kost tienduizenden euro per jaar. Alleen al de herstelkosten van glasschades van Scholengemeenschap De Werkplaats en Het Nieuwe Lyceum bedroeg in 2006 en 2007 ruim ¤ 45.000.
Wat kunnen inwoners doen?
Inwoners wordt gevraagd het signalement te onthouden van de persoon (kleding, haardracht, vervoermiddel) die een vernieling pleegt en direct het alarmnummer 112 te bellen. Dit geldt ook voor een verdachte situatie. Slachtoffers van vernieling worden aangespoord aangifte te doen. Dit kan via internet (
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Communicatieadviseurs, Wendy Verdenius, telefoon (030) 228 94 30, Marije Dulon Barre telefoon (030) 228 95 00 of Linda van den Noort (030) 228 95 01 of Patricia Kok (030) 228 95 02.
Bilthoven, 13 november 2007