Bijstandsgerechtigde tevreden over de bijstandswet
Ruim de helft (54 %) van de (ex) bijstandsgerechtigden is tevreden over de bijstandswet en de manier waarop gemeenten die uitvoeren. Dit blijkt uit het onderzoek 'Wet werk en bijstand: Cliënten aan het woord' dat staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Zeventien procent is juist ontevreden over zowel wet als uitvoering.
Ruim de helft is tevreden over het traject dat gemeenten aanbieden om de stap naar werk makkelijk te maken. Het onderzoek laat zien dat bijna iedereen zichzelf verantwoordelijk voelt om weer aan het werk te komen. De helft denkt dat op dit moment door medische of psychische belemmeringen zelf niet te kunnen. Zestig procent zegt (op termijn) weer aan het werk te komen, veertig procent denkt nooit meer te werken.
Aboutaleb is blij met het toenemend aantal bijstandsgerechtigden dat denkt weer aan de slag te komen. Voorheen dachten meer mensen nooit uit de bijstand te komen. Ook voor de groep die dat nog steeds denkt ziet de staatssecretaris wel degelijk kansen op de arbeidsmarkt. Het kabinet neemt daarom maatregelen om werken voor mensen in de bijstand financieel aantrekkelijk te maken en stimuleert werkgevers om meer mensen met een uitkering aan te nemen.
Ongeveer driekwart van de (ex) bijstandgerechtigden weet precies wat de verplichtingen zijn van een uitkering. Zij vinden het logisch dat een uitkering ook plichten met zich meebrengt en hechten belang aan controles. Daarnaast denken de meesten te krijgen waar ze recht op hebben. Zestig procent vindt de uitkering te laag en moet maatregelen nemen om van de uitkering rond te komen. Een kwart van hen zoekt daarom aanvullende inkomsten.
De regels voor bijverdienen zijn te streng volgens ruim negentig procent. Ze motiveren niet om te werken als dat extra geld van de uitkering af gaat.
Voor het onderzoek zijn 232 bijstandsgerechtigden en ex- cliënten uitgebreid geïnterviewd over hun ervaringen met een bijstandsuitkering en het zoeken naar werk. Ook is gesproken met tientallen personen die afgewezen zijn voor een uitkering of zelf hun bijstandsaanvraag hebben ingetrokken en met mensen die alleen gebruikmaken van re-integratietrajecten zoals scholing. Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Regioplan, is een tussentijds onderdeel van een uitvoerige evaluatie van de nieuwe Wet werk en bijstand die sinds 2004 bestaat. Het eindrapport gaat eind 2007 naar de Tweede Kamer.
---
De volledige tekst van de brief en het rapport staan op de internetsite van het ministerie van SZW: www.szw.nl (klikken op 'Officiële publicaties').
Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid