Gemeente Barneveld


Per 2008: Energielabel bij verkoop huis verplicht

Wie vanaf 1 januari 2008 zn huis verkoopt heeft een energielabel nodig. Dit vertelt hoe energiezuinig de woning is. Een groen A-label is het energiezuinigst en een rood G-label het minst energiezuinig. Zowel voor de verkoper als de koper is dit waardevolle informatie. Want hoe energiezuiniger de woning, hoe goedkoper, gezonder en comfortabeler het wonen is. En dus: hoe meer het huis waard is.

Met deze nieuwe verplichting is het voor huiseigenaren extra aantrekkelijk te investeren in goede isolatie van dak, ramen, vloer en muren) en energiezuinige installaties (voor verwarming, warm water en ventilatie). Deze kosten vallen immers ruim terug te verdienen. Je kunt besparen op de maandelijkse energiekosten. In combinatie met goede ventilatie woon je gezonder en comfortabeler.

En de waarde van de woning kan stijgen. Bovendien help je mee het milieu te sparen en klimaatverandering tegen te gaan.

Hoe regel je een energielabel?

* Dit vraag je - (ruim) voor de verkoop van het huis - aan bij een gecertificeerd adviseur. Zie de lijst op: www.vrom.nl/energielabel
* Hoeveel het energielabel kost hangt onder andere af van de grootte van de woning. Voor de laagste prijs kun je het beste meerdere offertes aanvragen.

* Op het moment van overdracht bij de notaris moet de verkoper het energielabel aan de koper geven. De score (van A t/m G) kun je al eerder communiceren. Potentiële kopers kunnen hier ook alvast naar vragen.

Bij het energielabel zit een standaardlijst met energiebesparende maatregelen: zoals de aanschaf van en energiezuinige HR-ketel. Wie grondig werk wil maken van een energiezuinig huis kan een besparingsadvies op maat aanvragen: een EPA (EnergiePrestatieAdvies). Meer informatie op: www.vrom.nl/energielabel of bel Postbus 51: 0800 80 51 (gratis).

Uitzonderingen
Huiseigenaren hoeven geen energielabel te overhandigen bij de koop- of huurovereenkomst als:

* Zij beschikken over een recent EPA (EnergiePrestatieAdvies). Dit moet dan wel zijn opgesteld tussen 1 juli 2002 en 1 januari 2008 door een gecertificeerd adviseur;

* hun woning minder dan tien jaar oud is. Bij de bouwvergunningsaanvraag is dan al een EPC
(EnergiePrestatieCoëfficiënt) berekend die de energiezuinigheid van de woning weergeeft. De EPC vervangt het energielabel tot tien jaar na de aanvraag van de bouwvergunning;

* De woning eigendom is van een woningcorporatie. Woningcorporaties hebben tot 1 januari 2009 de mogelijkheid tot uitstel gekregen, met als voorwaarde dat zij al hun woningen dan hebben gelabeld.

Mutatiedatum 14/11/2007