Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam

Amsterdam, 8 november 2007

PERSUITNODIGING

Muntendam Symposium: De bepaling van arbeidscapaciteit bij ziekte

Het Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde, een samenwerkingsverband tussen het AMC, UWV en VUmc, houdt op woensdag 14 november het eerste Muntendam Symposium. In deze jaarlijks terugkerende bijeenkomst gaan sprekers in op ontwikkelingen en initiatieven op het gebied van onderzoek binnen de verzekeringsgeneeskunde. Dit keer is het onderwerp de arbeidscapaciteit. U bent van harte uitgenodigd dit symposium bij te wonen.

Wat voor arbeidsmogelijkheden heeft iemand nog ondanks ziekte of beperkingen? Die vraag staat centraal sinds de invoering van de wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA). Het bepalen van de arbeidscapaciteit is van belang om te beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde (KCVG) streeft naar een wetenschappelijke onderbouwing van dergelijke beslissingen en koos de bepaling van de arbeidscapaciteit daarom als thema van dit eerste Muntendam Symposium.

Om aan te sluiten bij de kennisontwikkeling in het buitenland heeft het KCVG prof. M. Aylward als spreker uitgenodigd. Aylward, directeur van het Unum Provident Centre for Psychosocial and Disability Research van de Cardiff University in Wales, zal de situatie in Groot-Brittannië toelichten. Daarnaast spreekt onder meer de directeur Sociaal Medische Zaken van het UWV, drs. G.J. Tillemans en mevrouw drs. J.A.M. Hilgersom van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Drs. W.E.L. de Boer, senior onderzoeker en adviseur bij TNO geeft een historisch overzicht van de bepaling van arbeidscapaciteit in Nederland. Het symposium vindt plaats in 'De Rode Hoed' in Amsterdam en duurt van 13.00 uur tot 18.00 uur. Het complete programma vindt u in de bijlage.

Het Kenniscentrum Verzekeringsgeneeskunde is opgericht in 2005 met als doel het bevorderen van de kwaliteit en de wetenschappelijke onderbouwing van de verzekeringsgeneeskunde door middel van het ontwikkelen en evalueren van methoden, richtlijnen, hulpmiddelen en interventies. Ook streeft het KCVG er naar om de verzekeringsgeneeskunde aan de orde te laten komen in het onderwijs aan studenten geneeskunde. Het Muntendam Symposium wordt een jaarlijks terugkerende bijeenkomst over ontwikkelingen op dit terrein.


Noot voor de redactie (

Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam